Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen

Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen, bpm, is een belasting die aan de overheid betaald moet worden tijdens het registreren van een personenauto, bestelauto of motor in Nederland. Als u een nieuw voertuig, auto of motor, in Nederland koopt, dan doet de importeur aangifte en hij betaald tevens de bpm voor u. Een auto of motor krijgt namelijk pas een kenteken van de RDW als er bpm-aangifte is gedaan en de bpm betaald is. Zonder kenteken, dus zonder bpm, maar een auto of motor geen gebruik maken van de openbare weg.

Import

Bij het importeren van een personenauto, bestelauto of motor uit het buitenland, moet er altijd bpm-aangifte gedaan worden. Uitzondering hierop is als u met het voertuig niet op de openbare weg gaat rijden of als u bij verhuizing vanuit een EU- of EVA-land naar Nederland uw voertuig als verhuisgoed meeneemt. Is dit niet het geval en wilt u gebruik maken van de openbare weg? Dan is een kenteken en dus bpm-aangifte nodig.

Voordat u voor een geïmporteerde auto bpm-aangifte kunt doen, moet u het ingevoerde voertuig eerst laten identificeren (of keuren) bij een RDW-keuringsstation. Hierbij wordt de identiteit van het voertuig in diverse systemen gecontroleerd om te kijken of het voertuig gestolen is. Tevens wordt de tellerstand vastgelegd. Na de identificatie ontvangt u een formulier die u samen met uw aangifte naar de Belastingdienst moet sturen.

Handig: BPM calculator op maat door expert EasyImport.nl

Tarief

De hoogte van het bpm-bedrag is verschillend. Bij een personenauto wordt het bedrag bepaald door de CO2-uitstoot in gram/km. Bij een bestelauto, kampeerauto of motor wordt het bedrag bepaalt door de netto catalogusprijs. Heeft uw voertuig een CO2-uitstoot van 0 gram per kilometer of is uw voertuig minimaal 25 jaar oud? Dan hoeft er helemaal geen bpm betaald te worden, wel moet er aangifte van de bpm worden gedaan. De Belastingdienst moet dit namelijk aan de RDW doorgeven, anders krijgt u geen kenteken.

Wil je een geïmporteerde auto kopen? Raadpleeg dan EasyImport

Besparen

Er zijn verschillende manieren om bij een geïmporteerde auto een voordelig bmp-bedrag te hoeven betalen. Veel trucjes en tips zijn online te vinden. Een legale en handige methode om op uw bmp te besparen is het kiezen van het goedkoopste BPM-tarief-jaar. De bpm-tarieven veranderen in principe elk jaar maar van de Belastingdienst mag je elk bpm-tarief gebruiken dat tussen de huidige datum en de datum van 1ste toelating ligt. Omdat er erg grote verschillen tussen de verschillende tarieven kunnen zitten wordt aanbevolen om van alle bruikbare jaren de bpm te berekenen. Hierdoor bespaart u gegarandeerd honderden euro’s!

 

Post Author: ifonhof