Elektrisch rijden: de voor- en nadelen

Je leest het overal; de wereld wil meer groene energie en de overheid zet alle zeilen bij om de Europese milieudoelstellingen te halen. Een industriële strijd die al de nodige jaren aan de gang is, is de strijd om elektrisch autorijden. Het hebben van een elektrische auto wordt steeds gewilder onder de consumenten. Zit jij er wellicht ook over na te denken om een elektrische auto aan te schaffen? In dit artikel lees je de voor- en nadelen van elektrisch autorijden.

Verschillende soorten elektrische auto’s

Je hebt verschillende soorten elektrische auto’s:

 • Hybride auto’s: je rijdt met deze auto deels elektrisch,  de accu laadt zich op tijdens remmen en rijden.
 • De plug-in hybride auto: deze auto is oplaadbaar door middel van een laadpaal en heeft een verbrandingsmotor.
 • Volledig elektrische auto: met deze auto rij je 100 tot 400 km op één accu. Met deze auto heb je ook geen CO2-uitstoot.
 • Range-extender auto: bevat een kleine verbrandingsmotor om accu op te laden om een langere afstand af te leggen.
 • Waterstof auto’s: deze auto heeft een accu op waterstofbasis die de elektrische motor aandrijft.

Vijf voordelen van elektrisch rijden

Wat zijn dan de voordelen van elektrisch rijden? Onderstaand de vijf belangrijkste voordelen:

 • Elektrisch rijden is fiscaal aantrekkelijk. Als je een elektrische auto rijdt dan heeft dit een bepaald belastingvoordeel.
 • Onderhoud en energieverbruik zijn een stuk voordeliger. Dit komt omdat een elektrische motor minder onderhoud nodig heeft en omdat het opladen van een auto veel voordeliger is dan het tanken van een volle benzine of dieseltank.
 • Je helpt mee aan een beter milieu. Als openbaar vervoer of fietsen geen opties zijn dan heb je vaak een auto nodig. Als je moet kiezen voor het milieu dan is een elektrische auto de beste optie.
 • Minder geluidsoverlast voor je omgeving. Een elektrische auto maakt veel minder geluid dan een benzine of dieselmotor. Dit is voor je omgeving een stuk fijner omdat het voor minder geluidsoverlast zorgt.
 • Energietransitie

Energietransitie is de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen. De batterijen in elektrische auto’s vormen een tijdelijke opslag voor duurzame energie. Hierdoor worden netbeheerders geholpen de vraag en het aanbod van energie op het net beter op elkaar af te stemmen.

Vijf nadelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden is uiteraard nog niet perfect en er zijn dan ook een aantal nadelen. Onderstaand vijf nadelen die ervaren worden bij elektrisch rijden:

 • Relatief korte afstanden rijden. Met een elektrische accu is het nog niet mogelijk om grote afstanden te rijden en zoals bovenstaand genoemd rij je met één accu vaak maximaal 400 tot 600 kilometer. Een benzine of dieselmotor kan vaak het dubbele of drievoudige afleggen.
 • Accu laadt nog niet zelf op. Een elektrische accu moet momenteel nog opgeladen worden door een oplaadpaal of door een afremsysteem van de auto. In de ideale situatie laadt de auto zichzelf op door middel van zonnepanelen. Deze techniek wordt nog niet toegepast.
 • Weinig laadpalen. In Nederland, maar ook vooral in het buitenland zijn er nog weinig laadpalen. Met een volledig elektrische auto ben ja afhankelijk van laadpalen dus het is niet altijd even ontspannen rijden met een elektrische accu zonder laadpaal in de buurt.
 • Planning. Aansluitend op bovenstaand punt, je moet als het ware je ritten plannen en uitzoeken waar ergens een laadpaal in de buurt is mocht je langere ritten gaan maken.
 • Dure aanschaf. Het blijft een feit: een elektrische auto blijft duurder in aanschaf dan een vergelijkbaar model met een diesel- of benzinemotor.

 

Elektrische auto’s worden nog steeds verder ontwikkeld. Soms maakt je auto gebruik van nieuwe technologie waarbij de rijstijl wennen is. Zorg er daarom altijd voor dat je auto een goede autoverzekering heeft.

Wil je een elektrische auto aanschaffen? Wij raden het zeker aan (mits je niet teveel lange afstanden rijdt). Voor korte ritten is een elektrische auto ideaal en op langere termijn ben je goedkoper uit met een elektrische auto omdat je benzinekosten spaart.

 

Post Author: ifonhof