Automaat of handmatig, wat zijn de voordelen?

Automaat of handmatig, wat zijn de voordelen?

10 februari 2019 Uit Door ifonhof

In Nederland leer je rijden in een handgeschakelde auto. Niet zo gek, aangezien het schakelen een essentieel onderdeel is van autorijden. Toch is de automaat bezig aan een imposante opmars in Nederland. Daarmee komt ook meteen de volgende vraag aan het licht: ‘hoe belangrijk is het nog om in een handgeschakelde auto te lessen?’. En wat zijn nou precies de voordelen van een handgeschakelde auto en een automaat.

In Amerika en Japan hebben ze de automaat jaren geleden al omarmd. Het gaat zelfs zo ver dat je goed moet zoeken om nog een handgeschakelde auto tegen te komen. De kans is daar dan ook erg groot dat je rijlessen in een automaat krijgt. Maar gaat dat in Nederland ook steeds meer zo worden, of blijven de charmes van de handgeschakelde transmissie toch een reden om handgeschakeld te blijven rijden? Beide transmissies hebben in ieder geval zo hun voordelen.

Waarom zou ik een automaat rijden?

Jarenlang is het verbruik van een automaat één van de grootste nadelen geweest. Het verbruik lag flink hoger dan een schakelbak en dat zorgde er dan ook voor dat de automaat nooit echt een daverend succes werd in Nederland. Tegenwoordig is dit verbruik al flink verbeterd met behulp van moderne technologie.

Naast het verbruik heeft het rijden in een automaat ook nog steeds een beetje een ‘oude vrouwen’ imago. Dit is eigenlijk ontstaan in de jaren zestig met de automatische Daf. Je hoefde enkel de pook naar voren of achteren te duwen en de rest ging vanzelf. Vandaar ook dat het rijden met een automaat vanzelf een bepaald imago kreeg.

Tegenwoordig is het rijden in een automaat allesbehalve “bejaard”. Menig automaat rijdt als eerste weg bij het stoplicht. Dat komt enerzijds door de ontwikkelingen die de automatische transmissie heeft doorgemaakt en anderzijds door het aanbod van auto’s met automatische transmissie. Het aanbod van auto’s met automatische transmissie is door de jaren heen steeds groter geworden.

Naast het steeds sportiever wordende imago van de automaat zit je ook veel meer ontspannen tijdens het autorijden. Doordat je niet hoeft te schakelen kan je je volledig op het sturen focussen, waardoor rijden met een automaat ook nog eens veiliger is.

Wat zijn de voordelen van een handgeschakelde auto?

Zoals hierboven beschreven hangen er veel voordelen aan het rijden in een automaat. Toch blijft de handgeschakelde auto zo zijn charmes houden. Wil je bijvoorbeeld graag volledige controle over de auto houden dan gaat er niets boven een schakelbak. Je kan zelf bepalen wanneer je doorschakelt waardoor je toch wat meer power hebt bij het stoplicht.

Automaat of handmatig, wat zijn de voordelen? 1

Daarnaast hoort het schakelen nou eenmaal bij het autorijden. Het heeft door de jaren heen een bepaalde charme gekregen. Als je zelf moet schakelen heb je pas echt het gevoel dat je aan het autorijden bent.

Ondanks dat de automaat steeds groter begint te worden in Nederland, is er toch nog steeds een groot aanbod aan auto’s met handgeschakelde transmissie.

Wat is nou de beste keuze voor mij?

Benieuwd wat voor jou het beste is? Weeg dan nogmaals de voordelen van beide transmissies tegen elkaar op of maak gewoon een proefrit in een automaat en een schakelbak en bepaal zelf wat voor jou het beste is!

Het leasen van een automaat of een handgeschakelde auto kan bij onderstaande bedrijven:

Kijk eens bij Mijndomeinauto

MijndomeinAuto is uitgegroeid tot de meest transparante private lease maatschappij met de Beste Deal Garantie voor particulieren in Nederland.

Klanten van MijndomeinAuto profiteren van scherpe leasetarieven en gunstige voorwaarden.

• 100% prijsgarantie;
• Eenvoudig, Transparant en Snel;
• Geen BKR registratie
• Standaard luxe uitvoeringen.

5 redenen om voor Private Lease bij Volkswagen te gaan.

Zo weet je zeker dat je de beste keuze maakt.

1. Een scherpe all-in prijs
2. Je droomauto zelf samenstellen
3. Service & onderhoud door de Volkswagen dealer
4. Pechhulp in Europa
5. Bij persoonlijke omstandigheden makkelijk opzegbaar

SEAT Private Lease

Al sinds 1950 is Seat het een marktbepalend merk, groot in Nederland met modellen als de Ibiza, Leon en MII.

Met SEAT Private Lease betaal je maandelijks een vast bedrag voor het gebruik van een nieuwe auto, waarbij de verzekering, onderhoud en wegenbelasting verwerkt in één overzichtelijk maandbedrag. De klant kiest zelf de looptijd, eigen risico en het aantal kilometers dat om per jaar te rijden.

Meer weten over wat Private Lease precies inhoudt?