De herfst is in zicht: hoe zien jouw banden eruit?

De herfst is in zicht: hoe zien jouw banden eruit?

19 september 2019 Uit Door Optimamedia

De vakantie is voorbij, de zomer in een zucht omgevlogen en we kijken langzamerhand alweer uit naar de herfstmaanden. Warmere kleding, wat vaker de kachel aan en voorbereiden op de natte periode. Daar hoort het controleren van je banden ook bij. Wat gebeurt er nou eigenlijk wanneer je op versleten banden blijft rijden en wanneer moet je wisselen naar winterbanden?


Doorrijden op versleten banden in de herfst? No way!

Zijn die zomerbanden nu eigenlijk wel aan vervanging toe, maar hoop je de herfstmaanden nog even door te komen met je banden, ondanks dat ze versleten zijn? Dat is geen goed idee. Wanneer je door blijft rijden op versleten banden, is het risico op aquaplaning vele malen groter. Ook wordt de remweg op nat wegdek vele malen langer, omdat de banden niet langer de optimale grip hebben op het wegdek. Daarnaast valt het financiële motief ook weg wanneer je inziet dat de versleten banden een hogere rolweerstand hebben, waardoor er meer brandstof nodig is om dezelfde afstand te rijden.

Het is dus beter om nieuwe banden onder de auto te leggen. Zeker wanneer het minimale profiel van 1,4 millimeter niet meer gehaald wordt. Krijg je een ongeluk met deze banden? Dan keert de verzekering (uiteraard) niets uit en krijg je een bekeuring op de koop toe.


Alvast de winterbanden eronder dus?

Wisselen naar winterbanden doe je pas wanneer de gemiddelde temperatuur onder de 7 graden Celsius ligt tijdens het rijden. Wissel je de banden terwijl het nog 15 graden of warmer is wanneer je rijdt, dan slijten de winterbanden bijzonder snel. Zo snel dat de kans groot is dat je deze niet meer kunt gebruiken volgend seizoen. Wacht daarom met het wisselen van de banden tot de gemiddelde temperatuur onder de 7 graden komt tijdens het rijden – of er sneeuw of nachtvorst voorspeld wordt. Wil je je nog beter voorbereiden op de natte en koude seizoenen? Zorg dat dat je altijd warme kleding in de auto hebt liggen voor het geval je autopech krijgt. Krap budget of geen zin om te dure kleren te kopen? Check dan de kortingscode Bonprix zodat je direct korting kunt pakken tijdens het winkelen. Jammer dat ze geen autobanden verkopen…

Lees tip:  Het laden van groene energie: zo doe je dat

En vierseizoenenbanden dan?

Vierseizoenenbanden zijn alleen geschikt voor mensen die minder dan 10.000 kilometer per jaar rijden en die de auto kunnen laten staan wanneer het erg warm of koud is. Aangezien vierseizoenenbanden een compromis zijn tussen alle weersomstandigheden, zijn deze banden in geen enkel seizoen optimaal.