Hoe kies je tussen vierseizoensbanden en winterbanden?

Hoe kies je tussen vierseizoensbanden en winterbanden?

30 september 2020 0 Door Richard de Jong

Winterbanden zijn niet wettelijk verplicht in Nederland, toch is er wel een daadwerkelijk verschil tussen het rijden op winterbanden bij 7 graden celsius of op vierseizoensbanden. Hoe zorg je er nu voor dat je de juiste keuze maakt?

Rijden op vierseizoensbanden gedurende de winter

Vierseizoensbanden worden vaak aangeprezen in de winter door bandenfabrikanten door middel van het M+S symbool. Dit staat voor modder en sneeuw. Door dit symbool wordt er vaak gedacht dat deze banden extra goed presteren op besneeuwde en modderige wegen. Dit is echter niet altijd het geval. Op alle winterbanden staat namelijk een M+S symbool, maar ze bezitten soms niet alle wintereigenschappen die een band moet hebben om optimaal te presteren. De M+S banden zijn gemaakt van een zachtere rubbermengsel waardoor ze beter tegen het koude weer kunnen en diepere groeven zodat ze meer grip op besneeuwde wegen hebben. Echter komt er uit de gestandaardiseerde tests (ADAC) dat ze toch soms te kort schieten (vooral de goedkopere merken).

De vierseizoensbanden test van ACE

Automobil club Europa oftewel ACE uit Duitsland heeft voor ons getest hoe vierseizoensbanden presteren in de winter. Ze hebben hiervoor verschillende duurdere modellen van de bandenmaat 185/65 R15H gebruikt en deze onder kleine auto’s gelegd. Het wegdek waar zij op hebben getest is een bevroren wegdek waar tevens een laag sneeuw op ligt. Uit de test kwam dat de auto (uitgerust met Hankook Optimo 4S vierseisoensbanden), die met 50 km/h over de weg reed, na 21.6 meter tot stilstand kwam. Dit was maar net iets slechter dan volledige winterbanden presteren op dezelfde weg: namelijk 32 centimeter minder. Zomerbanden daarentegen kwamen een flinke 22 meter verder. Aan de hand van deze test kunnen we concluderen dat vierseizoensbanden bijna net zo goed functioneren als winterbanden. Echter waarschuwt ACE ons voor twee dingen: vierseizoensbanden presteren slechter op droog asfalt en ze verliezen prestaties als ze onder zwaarder auto’s worden gemonteerd.

Lees tip:  De voordelen van het leasen van een auto bij Arval lease

Tot slot

Vierseizoensbanden zijn een prima oplossing voor iedereen die niet al te veel kilometers maakt, een kleine auto heeft en niet al te vaak op de snelweg rijdt. Prima dus voor een stadsauto in de (op dit moment bestaande) thuiswerk samenleving!
Wil je meer weten over het kiezen tussen winterbanden of all season banden? Klik hier.