Rijden met winterbanden: nodig of overbodig?

Rijden met winterbanden: nodig of overbodig?

8 januari 2019 Uit Door Ilonka

De winter is inmiddels in volle gang maar is jouw auto nog niet voorzien van winterbanden? Wellicht vind je dat nog niet nodig omdat Nederland tot nu toe weinig tot geen sneeuw heeft gezien. Bovendien is het rijden met winterbanden niet verplicht volgens de Nederlandse wetgeving. Toch hebben winterbanden een aantal belangrijke voordelen boven normale banden, die je wellicht niet zou hebben verwacht. Lees onderstaande redenen en bepaal zelf of jij liever met of zonder winterbanden rijdt.

Winterbanden nodig als het niet vriest?

De eerste associatie van winterbanden zal vaak met temperaturen rondom het vriespunt zijn. Maar wist je dat koude temperaturen rond het vriespunt niet de voornaamste reden is om winterbanden te kiezen? Normale autobanden functioneren goed tot zeven graden Celsius. Bij lagere temperaturen wordt het rubber echter hard waardoor de grip op het wegdek afneemt. Doordat winterbanden van zachter rubber zijn gemaakt, hebben winterbanden met koud weer meer grip op het wegdek. Kortom, dit betekent dat het niet hoeft te sneeuwen of te vriezen voordat winterbanden veiliger zijn.

Winterbanden als er geen sneeuw valt?

Winterbanden zijn inderdaad speciaal ontwikkeld voor ritten in de sneeuw of tijdens sneeuwval. De banden zijn gemaakt met extra lamellen. Deze lamellen grijpen zich vast aan de sneeuw waardoor je meer grip hebt. Wist je echter dat het profiel van winterbanden ook is gemaakt voor het wegleiden van grote hoeveelheden water? Doordat regenwater sneller en in grotere hoeveelheden weggeleid kan worden, zorgen winterbanden ervoor dat aquaplaning minder snel voorkomt. Dus ondanks dat het niet sneeuwt, kan het in Nederland alsnog verstandig zijn om met winterbanden de weg op te gaan.

Lees tip:  Het laden van groene energie: zo doe je dat

Winterbanden als je all-season banden rijdt?

De naam duidt het al aan; ‘all season banden’ zouden gedurende het hele jaar geschikt zijn. Echter tonen ‘all season banden’ zeker een verschil in de grip bij glad of nat wegdek. Indien je niet voor winterbanden wilt kiezen, zijn ‘all season banden’ altijd beter dan zomerbanden in de winter. Indien je echter niet overrompeld wilt worden door sneeuwval of een hevige regenbui tijdens een storm, is het advies om voor winterbanden te kiezen. Een bijkomend voordeel is dat jouw zomerbanden gedurende de winter vaak opgeslagen kunnen worden bij jouw garage.

Let op: vaak al inbegrepen bij lease auto’s

Rijd jij een Private Lease auto of rijd jij een auto via zakelijk leasen? Dan profiteer je van een bijkomend voordeel. Vaak zijn winterbanden al bij het leasecontract inbegrepen. Maak een afspraak bij de garage in de buurt en zorg ervoor dat jij zorgeloos en voorbereid op pad gaat deze winter. Veel rijplezier!