5 dingen om rekening mee te houden wanneer je een auto uit het buitenland importeert

5 dingen om rekening mee te houden wanneer je een auto uit het buitenland importeert

15 augustus 2023 0 Door Ilonka

Het importeren van een auto uit het buitenland kan een voordelige optie zijn voor autoliefhebbers. Het kan je de mogelijkheid bieden om een uniek model te bemachtigen tegen een lagere prijs dan in eigen land. Echter, voordat je overgaat tot het importeren van een auto, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.

1. Belastingen en invoerrechten

Het eerste waar je rekening mee moet houden bij het importeren van een auto is de betaling van belastingen en invoerrechten. Elk land heeft verschillende regels en tarieven met betrekking tot deze kosten. Het is belangrijk om je hier goed in te verdiepen voordat je een auto importeert, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Houd er rekening mee dat deze kosten de totale prijs van de auto kunnen beïnvloeden. Daarnaast is de BPM aangifte auto natuurlijk ook van groot belang. 

2. Technische eisen en keuring

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden is de technische eisen en keuring van de auto. Elk land heeft verschillende normen en regels met betrekking tot veiligheid en milieu. Voordat je een auto importeert, moet je controleren of deze voldoet aan de technische eisen van het land waarin je de auto wilt registreren. In sommige gevallen kan het nodig zijn om aanpassingen te doen aan de auto om deze te laten voldoen aan de lokale regelgeving.

3. Verzekering

Het is essentieel om te zorgen voor een goede verzekering wanneer je een auto uit het buitenland importeert. Neem contact op met verschillende verzekeringsmaatschappijen om de mogelijkheden en kosten te vergelijken. Vergeet niet om ook rekening te houden met eventuele extra kosten die kunnen ontstaan door het importeren van een auto, zoals hogere premies vanwege het feit dat het een geïmporteerde auto betreft.

Lees tip:  Deze spullen zijn onmisbaar in een auto

4. Kilometerstand en onderhoudshistorie

Bij het importeren van een auto is het belangrijk om de kilometerstand en onderhoudshistorie van de auto te controleren. Dit kan je helpen om een beter beeld te krijgen van de staat van de auto en eventuele mogelijke problemen in de toekomst. Vraag de verkoper om documentatie en bewijs van het onderhoud van de auto, zodat je zeker kunt zijn van de betrouwbaarheid en conditie van het voertuig.

5. Transportkosten en logistiek

Het is belangrijk om de transportkosten en de logistieke kosten in kaart te brengen voordat je een beslissing neemt. Denk hierbij aan transportkosten van het buitenland naar jouw locatie, douanekosten en mogelijke opslagkosten. Het kan ook verstandig zijn om te overwegen om de hulp van een professioneel importbedrijf in te schakelen om het proces soepeler te laten verlopen.