Alles over de autoverzekering in Nederland

Alles over de autoverzekering in Nederland

12 april 2023 0 Door Ilonka

In Nederland hebben de meeste volwassenen een auto. We kunnen dan ook stellen dat Nederland een echt autoland is. Natuurlijk vanwege onze welvaart, maar ook omdat Nederland een relatief klein land is. Een auto is dan een handig vervoersmiddel. Je weet ongetwijfeld ook dat je een autoverzekering nodig hebt. In Nederland is dat zelfs verplicht.

Je mag echter wel zelf kiezen waar je de autoverzekering afsluit. Ook mag je zelf kiezen welk type verzekering je afsluit. Tegenwoordig zijn daarvoor handige vergelijkingswebsites. Vergelijk hier en dan heb je snel een goedkope autoverzekering. Maar wat moet je eigenlijk allemaal weten over autoverzekeringen? In dit artikel leggen we je alles uit over het afsluiten van een autoverzekering in Nederland.

Je hebt soms te maken met eigen risico

Bij sommige autoverzekeringen krijg je te maken met een eigen risico. Bij schade na een ongeluk betaal je dan zelf een gedeelte van het bedrag. Het eigen risico staat altijd vast, dus je komt niet voor onverwachte verassingen te staan. De hoogte van het eigen risico is voor een groot deel afhankelijk van je maandpremie. Hoe hoger de premie, hoe lager het eigen risico.

Autoverzekeraars mogen je ook weigeren

Het klinkt misschien gek, maar een autoverzekeraar mag klanten gewoon weigeren. Ze hebben namelijk geen acceptatieplicht. Maar wat zijn dan de redenen om iemand te weigeren? In de eerste plaats kan een weigering te maken hebben met een strafrechtelijk verleden. Heb je bijvoorbeeld ooit een rijontzegging gehad? Of heb je ooit met drank achter het stuur gezeten? Dan kan de aanvraag worden afgekeurd, omdat verzekeraars dit een te groot risico vinden. Maar misschien heb je ook vaak schade gehad. Dan ligt er vaak een financiële reden aan de weigering ten grondslag.

Lees tip:  Hoe werkt een auto?

Er zijn drie verschillende autoverzekeringen

De meeste autoverzekeraars bieden drie verschillende autoverzekeringen aan. De eerste autoverzekering wordt WA genoemd. WA staat voor wettelijk aansprakelijkheid. Veroorzaak jij een ongeluk en heeft de andere persoon schade aan zijn auto? Dan wordt alleen die schade vergoed, maar niet de schade van je eigen auto. Dan heb je ook nog een verzekering met beperkte cascodekking. Bepaalde schadevormen aan je eigen auto worden bij deze verzekering ook gedekt. Denk bijvoorbeeld aan schade door brand, ontploffing of een natuurverschijnsel. Dan heb je als laatste de WA-casco zonder beperking. Bij deze verzekeringsvorm wordt vrijwel alle schade vergoed. Uiteraard zijn er uitzonderingen op die regel, dus lees altijd goede polisvoorwaarden door.