Alles wat je moet weten als je een nieuwe auto gaat kopen

Alles wat je moet weten als je een nieuwe auto gaat kopen

20 februari 2023 0 Door Admin_SEO

Wil jij een nieuwe auto kopen? Maar is het allemaal nog nieuw voor je of kan je deze keer even niet terugvallen op die vriend die alles over auto’s weet? Geen zorgen! In dit artikel leer je precies waar je op moet letten en wat je het beste kan doen. Zo krijg jij dé auto voor jou.

Nieuw of occasion?

Het meest belangrijke komt bij de vraag of je een nieuwe auto wil gaan kopen of een occasion. Hiervoor kan je het best afwegen wat jouw budget is, hoeveel je met de auto gaat rijden en hoelang je hem nodig hebt. Koop jij voor korte afstanden of een korte periode een auto, dan is een nieuwe auto kopen niet belangrijk. Er zijn genoeg 2de hands auto’s die je kan overnemen voor een veel lagere prijs dan een nieuwe auto. Zit jij echter voor lange stukken achter elkaar in de auto of wil je investeren in een auto die je echt nog jaren kan houden, dan is het kopen van een nieuwe auto aan te raden.

Welk merk?

Vraag in jouw omgeving rond wat voor merk auto iedereen rijdt en wat ze ervan vinden. Trekken ze snel op, is het makkelijk schakelen of gaat de rem heel stroef? Iedereen heeft hun eigen rijstijl, dus als jij niet weet welk merk bij jou past dan kan de ervaring van anderen enorm helpen om te bedenken of het merk auto wel of niet bij jou past. Kijk dan ook meteen wat voor brandstof die auto’s gebruiken? Benzine, diesel en hybride auto’s rijden allemaal anders en het kan een groot verschil maken voor jouw portemonnee.

Lees tip:  Een fietsrek op het autodak

Onderhoudshistorie, kilometerstand en andere problemen

Nu wordt het allemaal wat technischer en zal je echt zelf aan de slag moeten bij de dealer. Vraag over de auto die jij misschien wil kopen wat de onderhoudshistorie is en of er mankementen zijn aan de auto. De verkoper is verplicht om dit te laten weten. Ook kan je zelf dia RDW een oordeel aanvragen over de geregistreerde kilometerstand en kan je de tellerstand vast laten leggen in de koopovereenkomst. Als dan op een gegeven moment blijkt dat deze toch niet klopte, dan heb je jezelf in ieder geval juridisch ingedekt.

Proefrit

Het moment waarop jij echt kan beslissen of een auto bij jou past, is wanneer je de proefrit doet. Doe deze dus ook altijd, want je weet nooit hoe een auto reageert als je er eenmaal een stukje in gereden hebt. Al helemaal bij het kopen van een occasion is dit belangrijk, omdat je nu echt merkt of de auto in goede conditie is of niet.

Garantie

Garantie is altijd fijn! Bij een nieuwe auto zal je dit ook zeker hebben, maar bij occasions is dit niet standaard. Laat de garantie dus ook altijd vastleggen in de verkoopovereenkomst, zodat je zeker weet dat jij krijgt wat je hebt afgesproken.