Alles wat je moet weten over laadpalen

Alles wat je moet weten over laadpalen

15 november 2021 0 Door Anne West

Je ziet ze tegenwoordig steeds meer in het straatbeeld, laadpalen. De wereld stapt over naar een duurzamere wereld en elektrisch rijden is daarin niet weg te denken. Maar deze auto’s moeten natuurlijk wel worden opgeladen. In dit artikel vind je alle laadpalen en wat de mogelijkheden zijn.

Hoe lang duurt het opladen van je auto met laadpalen?

Het volledig laden van je elektrische auto hangt helemaal af van het soort accu die in de auto zit. Daarnaast is ook het vermogen van de laadpalen van invloed en de omvormer in de auto. Alle palen die je ziet bij mensen thuis, op het bedrijf en in woonwijken zijn normale palen. Afhankelijk van je auto en type laadpaal duurt het zo’n zes tot twaalf uur voordat de auto helemaal is opgeladen.

De levensduur van de accu verlengen met opladen

Op de helft van de totale laadtijd is de auto voor 80% opgeladen. Waarom vraag je je af? De laatste 20% gaat een stuk langzamer om de kwaliteit en levensduur van de accu te verlengen. Vandaar de lagere oplaadsnelheid. Naast dat je laadpalen bij bedrijven, woonwijken en bij mensen thuis ziet zijn er ook palen langs de snelweg. Die laden extra snel op tot 80% in een half uurtje, drie kwartier.

Is het mogelijk om de elektrische auto op te laden via een normaal stopcontact?

Ja, het is mogelijk om je elektrische auto op te laden via een gewoon stopcontact. Is het aan te raden? Dat niet, want dat heeft te maken met de veiligheid. Je hebt namelijk geen beveiliging en begrenzer. Dat betekent dat het brandgevaar toeneemt. Maar dit kan verholpen worden als je toch via een gewoon stopcontact wilt laden. Gebruik hiervoor een speciale begrenzer en beveiliging en je kan zonder moeite opladen via een normaal stopcontact. Overigens kiezen toch veel mensen voor laadpalen aan huis.

Lees tip:  Duurzame vervoer gaat over veel meer dan het milieu sparen

De openbare laadpalen in Nederland

Je vindt in Nederland steeds meer openbare laadpalen. Je ziet ze tegenwoordig dan ook overal. In woonwijken, bedrijventerreinen en bij bedrijven zelf. Toch moet je op een aantal dingen letten als je besluit om je elektrische auto op te laden bij openbare palen. Zo betaal je een hogere prijs voor de elektriciteit dan dat je doet bij een laadpaal aan huis. Ook ben je niet altijd zeker van een plekje bij een openbaar laadpunt. En een snellaadpaal langs de snelweg is vooral zeer interessant als acht á tien uur opladen niet wenselijk is.

Kies voor thuis laadpalen voor betrouwbaarheid

Als je op zoek bent naar een betrouwbare snelle manier om je elektrische auto op te laden kies dan altijd voor een thuis laadpaal. En doe dat dan niet via een gewoon stopcontact, want dat is minder veilig. Laat de laadpalen installeren zodat je veilig, betrouwbaar en snel kan opladen. Ander voordeel is dat het opladen van elektrische auto thuis een stuk goedkoper is dan het opladen langs de openbare weg. Als je ook nog eens zonnepanelen op je dak hebt, dan laad jeook nog eens duurzamer en goedkoper op. Alles voor een groene wereld.