Auto laten chiptunen, wat houdt dat in?

Auto laten chiptunen, wat houdt dat in?

21 maart 2020 0 Door Brian

Chiptuning. Je hebt vast wel eens een vriend of bekende gehad die zijn auto heeft laten chiptunen. Het klinkt stoer en spannend, maar wat houdt het laten chiptunen van je auto in? Hoe werkt het? En wat zijn de voordelen en nadelen van chiptuning? Wij geven hieronder het antwoord op deze vragen.

Wat houdt chiptuning in?

Simpel gezegd is chiptuning het “opvoeren” van je auto. Tijdens het chiptunen wordt het motorregelapparaat (ook wel ECU genoemd) geoptimaliseerd voor betere motorprestaties. Door chiptuning is het mogelijk om het vermogen met maximaal 30% te verhogen.

Hoe werkt het?

Chiptuning begint met het uitlezen van de software van het motorregelapparaat. Het motorregelapparaat wordt ook wel Electronic Control Unit (ECU) genoemd. Vervolgens worden er aanpassingen gedaan in de software. Door de optimalisatie zorgt dit voor 5 tot 10% vermogenswinst. Het chiptunen zorgt voor een efficiënter rijdende auto met meer vermogen. De maximale snelheid van je auto zal dan ook verbeteren door chiptuning, maar als je hiervan gebruik maakt en dus sneller gaat rijden dan verdwijnt ook direct het brandstof voordeel.

Voordelen en nadelen van chiptuning

Hierboven hebben we de belangrijkste voordelen van chiptuning al genoemd. Dat is namelijk de verbeterde brandstofefficiëntie en het extra vermogen waardoor er hogere snelheden gehaald kunnen worden. Bij chiptuning is het enorm belangrijk om dit te laten doen door een ervaren specialist. Bijvoorbeeld Power Performance in Halsteren (Noord-Brabant) is een aanrader. Het laten tunen van de chip is volledig legaal.

Chiptuning heeft ook enkele (kleine) nadelen. Er kunnen door het chiptunen storingen in het autosysteem ontstaan, daarom is het verstandig om dit te laten doen door een specialist. Een ander nadeel als je met een gechip-tunede auto in de stad rijdt is dat je de zuurstofsensoren en bougies vaker moet laten vervangen.

Lees tip:  Aangepaste auto kopen bij Freedom Auto Aanpassingen