Autoruiten blinderen, waar rekening mee houden?

Autoruiten blinderen, waar rekening mee houden?

9 april 2020 0 Door Ilonka

Er is door de jaren heen reeds ongelofelijk veel gezegd en geschreven over het laten blinderen van autoruiten. Dat heeft voor een niet onaanzienlijk deel te maken met de regelgeving die er rond geldt. Niet alleen in Nederland, maar wel in heel Europa is het namelijk zo dat autoruiten blinderen niet zomaar mag. Dit geldt niet in het minst voor de voorruit van uw auto en voor de zijruiten die zich aan de voorkant van de auto bevinden. Wilt u dus met andere woorden ook graag de ruiten van uw auto laten blinderen, maar is het voor u nog niet helemaal duidelijk welke regels daar nu precies voor van toepassing zijn? Dan nodigen we u graag uit om u even te verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie.

               Waar rekening mee houden bij uw voorruit blinderen?

Bij autoruiten blinderen moet er in het bijzonder aandacht worden besteed aan het blinderen van de voorruit. Het is namelijk zo dat hier de strengste regels voor gelden. Deze regels zijn in het leven geroepen omdat het aanbrengen van lichtdoorlaatbaarheid beperkende folie er mogelijks voor zou kunnen zorgen dat het zicht van de bestuurder (aanzienlijk) wordt beïnvloed. Dat kan uiteraard helemaal niet de bedoeling zijn. Omwille van deze reden is het zo dat voor autoruiten blinderen aan de voorkant van het voertuig geldt dat deze over een minimale lichtdoorlaatbaarheid dienen te beschikken van 75 procent (voor de voorruit). In de praktijk wordt er echter doorgaans slechts beboet van zodra de lichtdoorlaatbaarheid van de voorruit minder dan 55 procent bedraagt.

Lees tip:  Wanneer winterbanden gebruiken?

               De autoruiten blinderen vooraan aan de zijkant van de auto

Inmiddels weet u dat uw autoruit blinderen vooraan dus onderworpen is aan strenge eisen. Dit geldt in zekere zin ook voor de autoruiten welke zich vooraan aan de zijkant van het voertuig bevinden. In Nederland is het namelijk zo dat deze autoruiten over een lichtdoorlatendheid van ten minste 70 procent moeten beschikken. Net zoals geldt voor de voorruit is het zo dat politiediensten hier regelmatig controles op doen. De lichtdoorlatendheid van ten minste 70 procent zorgt ervoor dat het voor andere bestuurders op de weg nog steeds perfect duidelijk is wie er zich in de auto bevindt. Dit geldt uiteraard niet voor de personen op de achterbank.

               Wat met de zijruiten aan de achterkant van de auto?

De regels voor uw autoruiten blinderen aan de achterkant van het voertuig zijn heel wat minder strikt. Zo is het bijvoorbeeld perfect mogelijk om voor de achterruit en voor de zijruiten achteraan gebruik te maken van een blinderende raamfolie. Let wel, ondanks het feit dat u dus perfect de achterruit van uw auto mag laten blinderen zit er wel een addertje onder het gras voor de APK-keuring. Bij een APK-keuring zal de lichtdoorlatendheid van de autoruiten dan wel niet worden gecontroleerd, daar staat tegenover dat er geen onnodige voorwerpen mogen zijn die het uitzicht beperken. Het gaat hierbij niet alleen om stickers, maar ook om lichtdoorlaatbaarheid beperkende raamfolie. Dit geldt in het bijzonder voor het zicht van de bestuurder. Voor de passagiersplaatsen geldt dit dus eigenlijk heel wat minder.

Lees tip:  Autoreclame -> De voor- en nadelen op een rijtje