Auto’s uit België: is het wat?

Auto’s uit België: is het wat?

24 juli 2021 0 Door Brian

Ben je een leuke auto tegengekomen op een occasion website in België en vraag je je af of het de moeite waard is om de auto in Nederland te importeren? De tweedehandsauto’s die je op de Nederlandse markt vindt voldoen misschien niet aan de eisen die je stelt aan een occasion. In België zijn auto’s vaak goedkoper en meestal zijn Belgische auto’s ook nog eens luxer uitgevoerd dan eenzelfde model uit Nederland. Het is daarom logisch dat jonge tweedehands auto uit België importeren steeds populairder wordt. Deze auto’s zijn ook erg aantrekkelijk voor zakelijk gebruik. Ook als je van oldtimers houdt zijn er een aantal Belgische merken van auto’s die je niet tot nauwelijks op de Nederlandse markt tegenkomt. Hieronder geven we je een aantal tips voor als je een auto uit België wilt importeren.

1. Bespaar op de BPM

Een auto importeren kan je een aanzienlijke kostenbesparing opleveren, vooral als je jongere auto’s uit het hogere segment naar Nederland haalt. Kijk dan met name naar jonge occasions die maximaal twee jaar oud zijn, want de Belastingdienst definieert auto’s als gebruikt als ze ouder zijn dan 3 maanden en een kilometerstand hebben van 1.500 kilometer. Als je zo’n occasion vindt kun je rekenen op een forse BPM-besparing.

2. Groter aanbod luxere auto’s

Misschien zou je het eerder verwachten van Duitsers, maar ook Belgen kopen graag een compleet uitgeruste auto. In Nederland vind je in het hogere segment vooral kaal uitgevoerde leaseauto’s, terwijl je in België meestal luxere uitvoeringen van verschillende modellen automerken tegenkomt die meestal ook aantrekkelijker geprijsd zijn. Als je veel voor weinig wilt krijgen loont het dus om bij onze zuiderburen naar jonge occasions te kijken. 

Lees tip:  Een ritje in de limousine

3. Kies voor verzekerd transport

Als je een leuke auto hebt gevonden kun je deze natuurlijk zelf naar Nederland rijden, maar houd er dan wel rekening mee dat je eigenlijk altijd alleen WA verzekerd bent.

Het is verstandiger om voor verzekerd transport van de auto te kiezen, en dat hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Het is als je alles uitrekent vaak zelfs goedkoper dan zelf te gaan rijden, en je bent er zeker van dat je auto veilig aankomt. 

4. Houdt rekening met de bijtelling

Belasting en je auto, je ontkomt er niet aan als je een zakelijke auto hebt, ook niet wanneer je hem hebt geïmporteerd uit België. Als je een auto importeert uit België voor zakelijk gebruik dan moet je rekening houden met de bijtelling. Daarvoor moet bij een auto die geïmporteerd wordt vaak eerst nog de cataloguswaarde worden vastgesteld. Die is nodig om het bijtellingstarief te berekenen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken wordt het bijtellingstarief dus niet berekend op basis van de taxatiewaarde bij de import van de auto.