Bestelautoverzekering afsluiten: dekking kiezen

Bestelautoverzekering afsluiten: dekking kiezen

27 september 2021 0 Door Naomi

Rijd jij voor je werk in een bestelwagen rond? Dan zul je hiervoor een bijpassende verzekering moeten afsluiten. Net als bij een reguliere autoverzekering kun je voor het verzekeren van een zakelijke bestelauto kiezen uit drie dekkingen. Daarover lees je hieronder meer.

Zakelijke bestelauto verzekeren
Voor een personenauto voor regulier gebruik sluit je een verzekering af. Dat doe je ook voor wagens waarmee je zakelijk op weg bent. Op het moment dat jouw zakelijke auto op de balans van je bedrijf staat, wordt deze wagen door de Belastingdienst officieel gezien als bedrijfsauto. Dat maakt een zakelijke autoverzekering vervolgens verplicht. Daarbij wordt er onderscheid gemaakt tussen een zakelijke personenautoverzekering en een zakelijke bestelautoverzekering.

WA-verzekering
Minimaal moet je voor je zakelijke bestelauto een WA-verzekering hebben. WA is de afkorting van Wettelijke Aansprakelijkheid. Het hebben van deze basisverzekering is wettelijk verplicht in Nederland. De WA-verzekering sluit je af voor het risico dat je schade veroorzaakt bij anderen. Schade die je oploopt aan je eigen bestelwagen wordt met deze verzekering niet gedekt. Je kunt dekkingsgraad van een WA-verzekering op twee manieren uitbreiden. Met beperkt casco of met volledig casco.

Beperkt casco en volledig casco
De WA + beperkt casco verzekering wordt ook wel aangeduid als WA-plus. De dekking is uitgebreider dan de basis WA-verzekering. Naast eventuele schade die jij bij derden veroorzaakt, zijn er ook vergoedingen bij onder meer diefstal, brand of ruitschade. Wil je optimaal verzekerd zijn dan kun je kiezen voor de meest uitgebreide dekkingsgraad. Dat is WA + volledig casco. Deze verzekering wordt vaak aangeduid als Allrisk. Met deze allrisk verzekering wordt bijvoorbeeld eveneens schade gedekt aan je eigen bestelauto, ook als jijzelf de schade hebt veroorzaakt. 

Overige verzekeringen
Naast de keuze tussen een WA-verzekering, WA + beperkt casco verzekering of een WA + volledig casco verzekering, zijn er aanvullende verzekeringsmogelijkheden. Hierbij kun je onder meer denken aan een rechtsbijstandverzekering, een ongevallenverzekering voor inzittenden of een schadeverzekering inzittenden. Hoe kies je de juiste verzekeringsdekking en eventuele extra verzekeringen? Een verzekeringsadviseur kan je hierin wegwijs maken.

Verzekeringen vergelijken
Een bestelautoverzekering vergelijken kan je verder inzicht geven in je mogelijkheden. Dit kun je eenvoudig online doen. Met een vergelijking heb je op snelle wijze inzicht in de dekkingsopties en premies bij verschillende verzekeraars. Wel is het verstandig om bij deze vergelijking te letten op zaken als het eigen risico. Dit eigen risico verschilt per verzekering en verzekeraar en heeft effect op de premie.