Camera’s op de weg

Camera’s op de weg

6 januari 2022 0 Door Brian

Moderne technologie wordt op vele manieren toegepast op onze leefwereld. Een belangrijke toepassing van de camera is op het verkeer. Er zijn veel plekken op straat waar je camera’s tegen komt. Hierbij heb ik het over vaste camera’s, die bijvoorbeeld snelheid meten, maar ook over camera’s in auto’s. Bij dat laatste gaat het dus om camera’s op het dashboard, of juist achteruitrij cameras.

Bij vaste camera’s is het vanzelfsprekend hoe ze bijdragen aan het verkeer. Ze zitten vaak in flitspalen en kunnen dus een foto maken van een auto als deze te hard voorbij een bepaald punt, of over een bepaald traject heeft gereden. Dit is een manier om de maximumsnelheid te handhaven en draagt daarmee dus bij aan de algehele veiligheid van het verkeer. Wat minder mensen weten is dat camera’s ook worden ingezet om te controleren op autogordels en gebruik van mobiele telefoons.

Tip: gebruik de AA Route Finder voor een duidelijke routeplanning.

Het tweede voorbeeld, de dashboardcamera, verdient mogelijk ook wat meer uitleg. Steeds meer mensen hebben zo’n camera die ze op hun dashboard kunnen monteren. Op YouTube zijn er vele duizenden filmpjes te vinden van verkeersongelukken die zijn opgenomen met een dashboardcam. Dit is dan ook vooral waar het voor bedoeld is: voor het vastleggen van wat er onderweg gebeurt aan ongeregeldheden. Bij een ongeluk erg nuttig en bij minder belangrijke dingen leuk voor de eigenaar.

Een achteruitrij camera is het doel hulp bij het inparkeren over het algemeen. Ze zitten vaak onder aan een auto om beeld te geven aan de bestuurder van wat er achter de auto gebeurt om het achteruit rijden makkelijker te maken. Echter kunnen dit soort camera’s ook worden geïnstalleerd als extra spiegel. Dit is vooral handig bij grote voertuigen als campers of bussen. Deze hebben vaak een grotere dode hoek dan gewone voertuigen en hebben daarom veel baat bij een extra camera.