Chiptuning: wat is het en hoe werkt het?

Chiptuning: wat is het en hoe werkt het?

29 juli 2020 0 Door Brian

Voor proces motormanagement optimalisatie van personenauto’s wordt vaak de term chiptuning gebruikt. Het doel van chiptuning is het optimaliseren van de motor, waardoor deze krachtiger, soepeler, zuiniger en sneller gemaakt wordt. Meer weten over wat chiptuning precies is? En hoe het werk? Lees het in onderstaande artikel!

Wat is chiptuning?

Autofabrikanten calculeren bij het afleveren van een auto een veiligheidsmarge. Deze marge is bedoeld om de auto ook bij de meest extreme omstandigheden blijft functioneren, bijvoorbeeld bij extreme kou of warmte. Een andere reden waarom deze veiligheidsmarge wordt ingecalculeerd is om de auto te laten functioneren bij inferieure brandstoffen en motorolie. In Nederland (en de rest van Europa) is de kwaliteit van brandstof en olie goed te noemen, waardoor het mogelijk is om met chiptuning iets van de veiligheidsmarge te benutten zonder dat er schade aangericht wordt aan de motor. Wil je chiptuning met garantie? Dan kan je terecht bij AP tuning!

Hoe werkt chiptuning?

Injectie motoren zijn altijd voorzien van een ECU. Deze afkorting staat voor Electronic Control Unit en regel onder andere de injectie, het ontstekingstijdstip en de lucht/brandstof verhoudingen. Dit allemaal als functie van parameters, zoals bijvoorbeeld: temperatuur, dichtheid van lucht, stand van het gaspedaal, accuspanning, toerental etc. De ECU bepaalt bij turbomotoren ook de laaddruk. Alle gegevens omtrent de Electronic Control Unit worden verzameld door één of meerdere chips.

Tijdens het chiptunen worden de originele opgeslagen gegevens in de chip(s) vervangen voor geoptimaliseerde gegevens om het vermogen te verhogen. Het resultaat van chiptuning is een krachtigere, soepeler, sterker, vlotter en zuiniger motorkarakter.

Lees tip:  Waar op letten bij de aanschaf van een senioren auto?

Leestip: Hoeveel kost een Lamborghini?

Voordelen van chiptuning op een rijtje

  • Meer souplesse. Minder schakelen, waardoor meer rijplezier
  • Soepeler lopende motor. Met chiptuning hoeft de motor minder hard te werken voor gelijke prestaties.
  • Meer bottom-power. Fijn voor bijvoorbeeld het trekken van een aanhanger of caravan.
  • Schonere verbranding. Beter voor je motor en het milieu.
  • Zuiniger. Bespaar op brandstofkosten met een geoptimaliseerde motor.
  • Meer kracht. Chiptuning zorgt voor meer pk’s.