De juiste sneeuwkettingen kopen

De juiste sneeuwkettingen kopen

11 december 2019 0 Door Bob

Met de auto op wintersport? Dan mogen sneeuwkettingen natuurlijk niet ontbreken! Als je voor het eerst met je (nieuwe) auto op wintersport gaat dan is de juiste sneeuwkettingen kopen nog best lastig. Je moet namelijk rekening houden met een aantal belangrijke punten. Lees hieronder waar je allemaal rekening mee moet houden tijdens het kopen van sneeuwkettingen. 

De juiste bandenmaat

Misschien wel het belangrijkste bij sneeuwkettingen kopen is dat je de juiste bandenmaat kiest. Op je autobanden vind je de bandenmaat. Om uit te leggen wat de bandenmaat betekent nemen we een voorbeeld bandenmaat: 195 / 55 R 16 87V.

  • 195 = breedte
  • 55 =  hoogte
  • R = radiaal
  • 16 = velgdiameter (inchmaat)
  • 87 = draagvermogen
  • V = snelheidsindex

De breedte, hoogte, en de velgdiameter heb je nodig als je gaat zoeken naar de juiste maat sneeuwkettingen. Als je deze instructie volgt dan weet je zeker dat je nieuwe sneeuwkettingen goed passen op je banden.

Type auto

Nog een belangrijk punt om op te letten is het type auto. Rij je een 4×4 of een auto met veel vermogen? Dan heb je zwaardere sneeuwkettingen nodig. Van deze sneeuwkettingen zijn de schakels extra dik om het vermogen goed aan te kunnen. Bij een kleinere auto is dit niet nodig.

Gebruiksgemak

Met bovenstaande tips vind je de juiste sneeuwkettingen die passen om je autobanden, maar je wilt natuurlijk ook dat ze gemakkelijk te monteren zijn. Het gebruiksgemak van sneeuwkettingen is erg verschillend. Goedkope sneeuwkettingen zijn dan ook vaak lastiger te monteren, terwijl duurdere modellen soms zelfspannend zijn. Dat scheelt een hoop stress!

Lees tip:  Tips om de beveiliging van uw auto te verbeteren

Keurmerk

Als je sneeuwkettingen gaat kopen wil je natuurlijk dat ze van hoge kwaliteit zijn en lange tijd meegaan. Hiervoor zijn er vele verschillende keurmerken en normeringen. De meest bekende zijn de TÜV normering en het V5117 keurmerk. Ook goedkope sneeuwkettingen zijn vaak voorzien van deze keurmerken, echter is het zo dat duurdere sneeuwkettingen een betere velgenbescherming bieden. Wij adviseren dus om niet altijd voor de goedkoopste te kiezen.