De voor- en nadelen van het importeren van een auto uit Duitsland.

De voor- en nadelen van het importeren van een auto uit Duitsland.

16 december 2021 0 Door Bob

Een auto uit Duitsland importeren wordt steeds populairder. Dit is natuurlijk niet zonder reden. Duitsland is een groot land en de bakermat van veel kwalitatief goede automerken. Er zijn een aantal belangrijke voordelen verbonden aan het importeren van een auto uit Duitsland, maar er zijn ook nadelen aan het importeren van een auto uit Duitsland. In dit artikel lees je er meer over.

Voordeel: auto’s zijn goedkoper

Het aanbod in Duitsland aan auto’s is groter. Omdat veel populaire automerken in Duitsland zelf gefabriceerd worden en minder vervoerd te hoeven worden heeft dit een voordelig effect op de aanschafwaarde van auto’s. Een import auto is dus vaak goedkoper qua aanschafwaarde en beschikken meestal ook over meer opties en extra’s. Je krijgt dus meer auto voor minder geld. 

Voordeel: je hebt belastingvoordeel

Als de auto die je importeert door de Belastingdienst niet als nieuw wordt beschouwd en je de auto niet zakelijk wil gaan rijden is het het voordeligst om de BTW in Duitsland te betalen. Dit is voordeliger, omdat de BTW in Duitsland nog steeds op 19% ligt. In Nederland is dit 21%

Nadeel: het importproces is lastig

Een auto importeren uit Duitsland is niet altijd een eenvoudige opgave. Het is makkelijker en sneller om een auto in Nederland bij een dealer te kopen. Toch loont het vaak om wat langer te wachten en wat energie te steken in het importproces. Er zijn tegenwoordig steeds meer bedrijven die gespecialiseerd zijn in het importeren van auto’s uit Duitsland.  Zij weten precies wat ze moeten doen en kunnen je veel van de administratie uit handen nemen. 

Lees tip:  Autorijden? Eerst kennis, dan kunde

Nadeel: Kans op naheffingen

Bij het importeren van een auto komt nogal wat papierwerk kijken. Vaak is het wel de moeite waard, maar het is behoorlijk veel werk. Het komt vaak voor dat er fouten in de aangifte worden gemaakt door particulieren die zelf een auto importeren. Dit is niet perse een probleem, maar het kan wel leiden tot naheffingen van de belastingdienst die jaren na dato nog geïnd kunnen worden.