Drie slimme tips om te besparen op de BPM

Drie slimme tips om te besparen op de BPM

12 september 2017 Uit Door Ilonka

Niets is leuker dan het vinden van jouw droomwagen in het buitenland aan een aanzienlijk lagere prijs dan in Nederland. Dat maakt het importeren van auto’s uit bv. Duitsland ook zo populair.

Helaas begint de ellende vaak wanneer de wagen in Nederland is en de BPM aangifte, belasting van personenauto’s en motorrijwielen, ingevuld moet worden om zo de auto op Nederlands kenteken te krijgen.

Gelukkig is de kostprijs van de BPM niet uniform en kan er dus flink bespaard worden op dit bedrag. Wij helpen je daarom graag verder met enkele nuttige tips!

Importeer een schadeauto

Het kan zeer interessant zijn om een auto met schade in bv. Duitsland aan te kopen en vervolgens te importeren naar Nederland d.m.v een gespecialiseerd bedrijf zoals EasyImport.nl. De reden hiervoor is simpel: het BPM bedrag ligt bij een schadeauto zeer laag na een taxatierapport.

Afhankelijk van de schade aan de wagen, betaal je dus amper of zelfs helemaal geen BPM restbedrag. Nadat de auto geïmporteerd is en de BPM aangifte volledig afgehandeld is, kan je de wagen zelf repareren of door een specialist onder handen laten nemen.

Het spreekt vanzelf dat het importeren van een schadeauto vooral interessant is voor de klussers onder ons die graag zelf de handen uit de mouwen steken.

Importeer geen nieuwe wagens

Vooraleer je besluit om een wagen uit het buitenland aan te schaffen, is het belangrijk om na te gaan of de auto beschikbaar is op de Nederlandse markt en aan welke prijs. Zo vermijd je onnodige kosten wanneer de wagen toch beschikbaar is aan een voordelige prijs.

Lees tip:  Het belang van APK voor je auto

Indien het gewenste type auto een pak goedkoper is in het buitenland, raden wij aan om voor een jonge occasion te kiezen. Zeker in Duitsland, waar jonge en goed onderhouden occasions met weinig kilometers op de teller in overvloed beschikbaar zijn.

Wat betreft het berekenen van de BPM is het invoeren van een jonge tweedehands wagen extra interessant omdat het bruto BPM bedrag voor een nieuwe auto becijferd wordt. Dit betekent dat je bij een occasion een bepaald bedrag mag afschrijven naargelang de leeftijd van de auto.

Opgepast: de Nederlandse belastingsdienst hanteert een zeer specifieke definitie voor ‘nieuwe’ wagens. Zo wordt een auto als nieuw beschouwd wanneer het voertuig jonger is dan drie maanden of minder dan drieduizend kilometers heeft afgelegd.

Kies de meest voordelige berekeningswijze

Het BPM bedrag kan berekend worden op drie verschillende manieren: aan de hand van de leeftijd van de wagen, de Nederlandse handelswaarde of een taxatierapport.

Wat betreft luxewagens kan het interessant zijn om jouw nieuwe droomwagen te laten taxeren. Twee wagens zijn immers nooit hetzelfde: de ene kan er als nieuw uitzien terwijl de andere duidelijke gebruiksschade vertoond. Vermijd in dat geval extra te betalen door de auto eerst te laten taxeren.

Onder de huidige omstandigheden levert het berekenen van de BPM op basis van de Nederlandse handelswaarde vaak het beste resultaat. Vergeet hierbij echter niet het meest voordelige jaartarief te kiezen.

Elk jaar verandert het tarief waarmee rekening wordt gehouden bij het becijferen van de BPM. Het goede nieuws is dat je mag kiezen welk tarief je wilt gebruiken, zolang de door jou ingevoerde wagen in dat jaar een kenteken had. Zo kan je makkelijk duizenden euro’s besparen.

Lees tip:  Rij veilig in de winter

Tot slot is het ook zeer voordelig om een milieuvriendelijke wagen in te voeren. Het BPM bedrag houdt immers rekening met de CO2-uitstoot van jouw nieuwe auto. In bepaalde gevallen betekent dit dat je amper, of zelfs geen, geld zult moeten uitgeven aan de BPM.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het invullen van de BPM aangifte? Meld je dan aan voor een GRATIS kostenoverzicht met BPM berekening.

BewarenBewaren