Een fietsrek op het autodak

Een fietsrek op het autodak

27 mei 2021 0 Door Ilonka


We nemen de fiets steeds meer mee. Op vakanties, maar ook om buiten de regio fietstochten te maken. Een andere omgeving verkennen op de fiets. Nu zijn er meerdere methoden om de fiets mee te nemen, maar wat doe je als je geen trekhaak hebt?

Trekhaak
De fietsstaander op de trekhaak is de meest gebruikte manier om één of twee fietsen op de auto te plaatsen. De montage kan redelijk snel en eenvoudig uitgevoerd worden door plaatsing op de trekhaak. Groot voordeel is dat fietsen niet hoog opgetild hoeven te worden. Kies voor een kantelbare trekhaakdrager zodat de achterklep nog gebruikt kan worden.

Achterklep
Een andere methode waarbij geen trekhaak nodig is, is de fietsendrager op de achterklep. De drager wordt met haken en klemmen op de achterklep bevestigd. De universele achterklepdragers zijn er in verschillende maten zodat ze voor vele automerken geschikt zijn. In vergelijking met de trekhaakdrager moet er wel hoger getild worden.

Autodak
Op het dak de fietsen monteren kan ook. Het heeft wel iets tour de France om op deze wijze de fietsen mee te nemen. De draagbevestiging wordt op de dakrails bevestigd of met klemmen. Er zijn voor verschillende fietsen speciale dragers zoals voor kinderfietsen en mountainbikes. Het nadeel van fietsendragers op het dak is dat je hoog moet tillen en de belastbaarheid is beperkt. Daarentegen blijft de auto toegankelijk voor de bagage en is de eventuele trekhaak beschikbaar voor de caravan.

Caravan
Voor de caravan en aanhangwagen zijn er ook speciale fietsendragers. Bij de caravan worden ze op de dissel geplaatst. Een andere optie is de plaatsing achter de caravan. Een speciale fietsendrager wordt tegen de achterkant van de caravan gemonteerd. De fietsendrager op het aanhangwagentje is in feite een dakdrager.

Elektrische fietsen zijn een stuk zwaarder dan ‘gewone’ fietsen. Ook zijn ze robuuster door een steviger frame. Er zijn speciale fietsendragers die én het gewicht aan kunnen én speciale wielgoten hebben voor e-bikes.