Een klapband: wat is dat en hoe kan ik het verhelpen?

Een klapband: wat is dat en hoe kan ik het verhelpen?

1 juli 2022 0 Door Brian

Een klapband op de snelweg kan een beangstigende ervaring zijn. Als je weet wat de oorzaak van een klapband is en hoe je moet reageren als er een klapband optreedt, kan je een ongeval voorkomen. Volgens onderzoek veroorzaken bandenproblemen ongeveer 11.000 verkeersongevallen per jaar. Let goed op jouw banden en zorg dat je niet in de statistieken terechtkomt.

Wat is de oorzaak van een klapband

Wanneer een autoband tijdens het rijden klapt, ontsnapt alle lucht in de band en ontstaat er een klapband. Hoewel het lijkt alsof er te veel druk in de band zit wanneer een klapband ontstaat, is dit eerder te wijten aan onvoldoende bandenspanning dan aan te veel druk. Een band met een onjuiste bandenspanning buigt overmatig door en raakt oververhit, met als gevolg dat het rubber loskomt van de stalen gordel binnenin. Andere factoren die een klapband kunnen veroorzaken zijn grote of kleine lekke banden, een te zware auto of schade door een aanrijding.

Wat te doen tijdens een klapband

Als jouw band klapt terwijl je met hoge snelheid op de snelweg rijdt, volg dan deze stappen.

  1. Hou je kalm. Je kunt het probleem erger maken als je in paniek raakt.
  2. Je mag niet remmen, anders verlies je de controle. In plaats daarvan, blijf snelheid maken om het evenwicht te bewaren.
  3. Houd jouw voertuig op zijn rijstrook door aan het stuur te draaien.
  4. Gebruik jouw alarmlichten op zo’n moment
  5. Verminder je snelheid geleidelijk, hou een vast ritme aan.
  6. Probeer veilig tot stilstaan te komen op de vluchtstrook
  7. Je moet de band verwisselen voordat je weer op de snelweg kunt rijden na het verlaten van een noodweg. Als je een beginner bent, raadpleeg dan de gebruikershandleiding van jouw auto voor advies of neem contact op met een wegenwacht voor assistentie.
Lees tip:  Auto's uit België: is het wat?

Het voorkomen van een klapband

Ondanks het feit dat je een klapband niet kunt voorkomen, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de kans op een klapband te verkleinen. Het belangrijkste wat je kunt doen is de juiste bandenspanning in gedachten houden. Omdat de meeste auto’s een waarschuwingslampje hebben voor een te lage bandenspanning, is het belangrijk dat je dit te allen tijde in de gaten houdt.

Op de deurstijl van jouw auto moet de fabrikant of een dealer een tabel hebben met de minimale en maximale luchtdruk. Er is ook een tabel te vinden aan de binnenkant van de deurstijl of in jouw gebruikershandboek. Vul jouw banden tot de aanbevolen spanning en controleer of alle spanningen gelijk zijn; anders kan ongelijkmatige slijtage ontstaan.

Check ook het profiel van de banden. Banden met een versleten profiel hebben meer kans om lek te raken of te scheuren.

Klapband in veiligheid brengen

Zorg ervoor dat jouw banden goed opgepompt zijn om een klapband te voorkomen. Als er iets mis gaat, zal kalm blijven helpen bij jouw vermogen om er doorheen te komen. Schrijf je in voor rijlessen van Rijschool Den Haag als je wilt leren hoe je moet navigeren in andere situaties op de weg. De rijopleidingen van TurboDrive kunnen je helpen een betere chauffeur te worden door het onderwijzen van je de fundamenten en nog veel meer.