Elektrische auto’s in het straatbeeld van Nederland

Elektrische auto’s in het straatbeeld van Nederland

19 juni 2020 1 Door Stefan

Elektrische auto’s zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Nederland. Bijna elke autofabrikant heeft tegenwoordig tenminste wel één elektrische auto in het assortiment. Alledaagse ritten zoals woon-werkverkeer en de boodschappen zijn met een elektrische auto goed te doen. Maar veel eigenaren van elektrische auto’s lopen vaak nog tegen een probleem aan. Namelijk op vakantie gaan met de auto, dit is niet heel gek maar met een paar handige tips en tricks kan je gewoon op vakantie en verlopen je lange ritten lekker ontspannen.

Plan je route van tevoren

Het op vakantie gaan met een elektrische auto eist iets meer voorbereiding dan met een ‘’normale’’ auto. Een elektrische auto vol laden kost een stuk meer tijd en niet bij ieder tankstation is er een mogelijkheid om je auto op te laden. Om ervoor te zorgen dat je onderweg niet onverhoopt stil komt te staan, is het handig om vooraf een route uit te stippelen langs plekken waar je wel de mogelijkheid hebt om gebruik te maken van een laadpaal.

Laadpalen kunnen vooral in de vakantieperiode bezet zijn. Om te voorkomen dat je een lange tijd staat te wachten, doe je er slim aan om een losse 220v-kabel mee te nemen. Hiermee is het mogelijk om via een stopcontact toch nog je bolide op te laden. Dit duurt echter wel een stuk langer dan aan een laadpaal, maar als je de optie hebt om ergens te overnachten hoeft dat ook geen probleem te zijn.

Is een laadpas universeel door heel Europa?

Voor het opladen van een elektrische auto maak je gebruik van een laadpas. Waar je de laadpas kan gebruiken verschilt per provider omdat niet elke provider een Europese dekking heeft. Let hier dus goed op bij het uitkiezen van een pasaanbieder. Om erachter te komen waar je kan laden met je laadpas kan je één van de vele apps raadplegen.

Lees tip:  Drie redenen om een private lease af te sluiten

Heb ik een speciale laadkabel nodig?

Het aanschaffen van een andere laadkabel is in de meeste gevallen niet nodig, de Mennekes type 2 laadkabel kan bijna overal in Europa gebruikt worden. Wel raden we je aan om een reserve laadkabel mee te nemen, het kan namelijk zomaar voorkomen dat je de laadkabel kwijtraakt of door slijtage kapot raakt. Dit is normaal gesproken al vervelend, maar laat staan als je op doortocht bent naar je vakantiebestemming.