Heftruck huren? Meer intern transport!

Heftruck huren? Meer intern transport!

7 oktober 2021 0 Door Pascal van Driel

Ieder bedrijf heeft zijn drukke en rustige periodes, maar vaak zijn deze van te voren voorspelbaar. De rustige periodes zijn vaak periodes in de vakantie als de bouwvak. In die weken zijn vaak de meeste bedrijven dicht of werken ze ‘op een laag pitje’. Maar zoals er al gezegd werd, zijn de drukke periodes voorspelbaar, denk aan het oogsten van gewassen op het platteland of chocola als we richting de maand december gaan.

Een voorkomend probleem bij bedrijven is de capaciteit van heftruck batterijen. Een groot bedrijf heeft vaak meerdere heftrucks rijden voor logistiek belang. Denk aan zware pallets tillen en het laden en lossen van de vrachtwagens. Het is dan ook verstandig om in drukke periodes, zat capaciteit aan heftruck batterijen te hebben. Met name om het transportproces zo spoedig mogelijk te laten verlopen. Je wilt namelijk niet op je geweten hebben, dat de batterij leeg is en de vrachtwagen zo spoedig mogelijk weer moet vertrekken. Dat dan het hele tijdschema in de knoei komt en zo leveringen niet gedaan kunnen worden.

Naast het huren van batterijen, is het ook mogelijk om een heftruck te huren. Dit kan gunstig zijn voor bedrijven die niet altijd een heftruck nodig hebben. Daarbij is het ook handig dat de heftruck voor een periode gehuurd wordt. Dus alleen in een periode waarbij het ook nodig is.

Een piek in de capaciteit door hamsteren

Soms zijn er momenten in die niet voorspelbaar zijn. Kijk naar de supermarkt die tijdens de pandemie en in keer leeg lagen. Door dit fenomeen moest de hele branche op schakelen. De voorraden moesten weer aangevuld worden. Een belangrijk aspect zijn in dit geval de heftrucks. Deze laden en lossen de vrachtwagen bij de supermarkt, maar ook bij het distributiecentrum. Dit om het logistieke probleem vaak soepel te laten verlopen. Deze handelingen zijn vaak op elkaar afgestemd aan de hand van een tijdschema. Dan zie je dat door extra mankracht en doorzetten van het personeel alles uiteindelijk goed is gekomen, maar dan zie je ook dat gedurende deze periode de capaciteit van heftruck batterijen flink is gestegen.

Lees tip:  De voordelen van een motor

De wisselbatterij

Tijdens dit proces is de heftruck niet weg te denken. Maar als je een elektrische heftruck rijdt, dan moet deze worden opgeladen. Door gebruik te maken van een extra batterij kun je de heftruck 24/7 gebruiken. Dit noemen wij een ‘wisselbatterij’. Een batterij in de oplader en de andere aan de heftruck. Wanneer je maar een heftruck hebt en het net niet haalt kun je ook een extra heftruck huren om twee keer zoveel te kunnen doen.

Seizoenspieken in het interne transport

Wanneer jouw bedrijf te maken heeft met seizoenspieken, is het handig om via de leverancier hier een wisselbatterij te vragen. Hierdoor weet je zeker dat je niet hoeft te wachten op de heftruck omdat die nog in de lader zit. Naast de batterijen is het ook mogelijk om extra oplader te verkrijgen.  Het is mogelijk om deze te huren, maar bij een jaarlijks terugkomende seizoenspiek kun je ervoor kiezen om een extra batterij aan te schaffen, maar wij raden aan om dit via de huur te doen. De kosten zijn dan lager en je bent dan altijd verzekerd voor de juiste capaciteit en mocht er iets gebeuren met de batterijen dan hoef je dit alleen te regelen met de verhuurder. Vaak scheelt dit ook kosten. Al zijn de batterijen en laders altijd gekeurd voordat ze uitgeleend worden.