Herkenning van nummerplaten

Herkenning van nummerplaten

10 augustus 2021 0 Door H. Pieters

Ooit een oude film gezien waarin de bankrovers ontsnappen in hun “ontsnappingsauto”? Als die film vandaag zou plaatsvinden, zou de politie kentekenherkenningstechnologie kunnen gebruiken om erachter te komen dat de auto van Clyde Barrow was en zouden ze DMV-gegevens kunnen doorzoeken waar hij met Bonnie Parker woonde; tenzij ze de auto hadden gestolen. In dat geval nemen rechercheurs mogelijk contact op met de rechtmatige eigenaar.

LPR-oplossingen winnen niet alleen aan populariteit in de VS, maar over de hele wereld. Een grote aantrekkingskracht is de universele toepassing, aangezien elk land en elke staat vereist dat auto’s ten minste één kentekenplaat dragen. Het is dus niet nodig om transponders of zenders aan te sluiten. Camera’s leggen de plaat vast en de software vertaalt de karakters in digitale vorm, zodat de computer deze kan ordenen om te matchen met de database waar de specifieke toepassing om vraagt.

· De politie heeft LPR aangenomen voor verkeerscamera’s voor rood licht,

· En om de naleving van snelheidshandhavingszones te versterken

· Federale, staats- en gemeentelijke overheden gebruiken het om de toegang van auto’s tot beveiligde faciliteiten te controleren en te beperken.

· Zowel de tolheffingsautoriteiten als de privé-parkeerfaciliteiten gebruiken LPR om tol- en parkeergelden te innen.

· En tot slot, heb je ooit die repo-mannen een kofferbakvergrendeling aan het stuur van een auto zien bevestigen? Weten hoe ze weten dat het van iemand is die achterloopt op hun leningbetalingen? Ja, LPR.

Aangezien we allemaal onder LPR-controle staan, kunnen we net zo goed weten hoe het werkt. Kentekenherkenning is gebaseerd op de technologie die ten grondslag ligt aan optische tekenherkenning. OCR maakt gebruik van optische scanners en gespecialiseerde software om gedrukte of handgeschreven tekens elektronisch te herkennen en digitaal te coderen. LPR-systemen zijn afhankelijk van de volgende componenten:

Lees tip:  Welke accessoires heb je nodig voor je auto?

IP camera


Om LPR te laten werken, moet het beeld duidelijk zijn, vooral bij het vastleggen van snel bewegende voertuigen. IP-camera’s zijn de camera bij uitstek omdat ze een hoge resolutie en definitie bieden. Afhankelijk van de toepassing is de camera zo gemonteerd dat hij zowel de voor- als de achterkentekenplaat kan vastleggen, en in sommige gevallen wordt een extra camera gebruikt om het gezicht van de bestuurder vast te leggen.

Verlichting


Infraroodverlichting blijkt vooral het beste te werken omdat het menselijk oog het niet kan detecteren. Daarom zal de bestuurder niet schrikken, noch zullen geheime toepassingen in gevaar komen. Bovendien werkt infraroodverlichting goed met de retroreflecterende kentekenplaten die door de meeste staten worden uitgegeven. Het is ook dag en nacht even effectief.

Framegrabber


De Frame Grabber is de interface tussen de IP-camera en de computer. Het zet het analoge signaal van de camera om in een digitale stroom van enen en nullen die door de computer kan worden begrepen.

Computer


De computer is de coördinator van elk LPR-systeem. Gewoonlijk een pc met Windows of Linux, waarop de LPR-toepassing wordt uitgevoerd en interfaces met alle andere systemen die een toepassing nodig heeft.

Software


LPR-software kan in twee stappen worden opgesplitst: toegang krijgen tot de tekens op de kentekenplaat om ze te herkennen en te extraheren. Om dit te doen gebruikt het software gebaseerd op Optical Character Recognition-technologie om de tekst van gescande afbeeldingen te lezen.

Lees verder op deze website