Het belang van APK voor je auto

Het belang van APK voor je auto

26 mei 2023 0 Door Brian

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring en is verplicht voor alle auto’s in Nederland die ouder dan 3 jaar zijn. Het doel van deze keuring is om ervoor te zorgen dat auto’s veilig worden gehouden en voldoen aan de milieunormen. In dit artikel bespreken we waarom APK zo belangrijk is en welke risico’s je loopt als je geen APK hebt voor je auto.

Veiligheid van de bestuurder en andere weggebruikers

APK zorgt ervoor dat eventuele gebreken aan de auto op tijd worden opgemerkt en kunnen worden verholpen. Denk hierbij aan versleten banden, kapotte remmen en defecte verlichting. Deze gebreken leiden tot gevaarlijke situaties op de weg. Zo leidt een kapotte rem tot een botsing met een ander voertuig of een overstekende voetganger. Kortom, APK beschermt niet alleen de bestuurder, maar ook andere weggebruikers.

Het verkleint de kans op hoge reparatiekosten

Als eventuele gebreken tijdens APK ontdekt worden, kunnen deze vaak nog makkelijk verholpen worden voordat ze erger worden. Dit voorkomt dat kleine problemen zich ontwikkelen tot grote problemen, die uiteindelijk veel meer geld kosten om te repareren. Door de regelmatige controles tijdens APK blijft de autoin een goede staat en worden grote reparaties voorkomen.

Het bespaart je tijd en stress

Met APK hoef je je geen zorgen te maken over het vinden van een garage en het maken van een afspraak voor een keuring. Je ontvangt vanzelf een herinnering wanneer je APK bijna verlopen is. Bovendien worden de meeste auto’s tijdens APK direct goedgekeurd. Dit zorgt voor minder stress en gedoe voor de bestuurder. Woon je bijvoorbeeld in Dordrecht en laat je je APK in Dordrecht doen? Dan krijg je vanzelf een herinnering wanneer het weer tijd is.

Lees tip:  Dingen om te overwegen bij het kopen van motorpakken in de uitverkoop

Het voorkomt hoge boetes en sancties

Als je geen geldige APK hebt, loop je het risico op een boete van de RDW of een bekeuring van de politie. De hoogte van de boete kan variëren van enkele tientallen tot honderden euro’s. Bovendien kan je auto in beslag worden genomen als hij niet voldoet aan de veiligheids- en milieueisen.

Het is goed voor het milieu

APK heeft niet alleen als doel om de verkeersveiligheid te bevorderen, maar ook om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken. Tijdens de keuring wordt onder andere gekeken naar de uitstoot van CO2 en roetdeeltjes. Als je auto niet voldoet aan de milieunormen, dan wordt dit verholpen tijdens de keuring zodat je auto weer minder schadelijk is voor het milieu. APK heeft dus een belangrijk doel: het bevorderen van de verkeersveiligheid en het beperken van de uitstoot van schadelijke stoffen. Zorg er dus slim voor dat je de APK van je auto op tijd laat uitvoeren.