Hoe doe je stap voor stap zelf de remblokken van je motor vervangen?

Hoe doe je stap voor stap zelf de remblokken van je motor vervangen?

23 april 2021 0 Door Brian

Je hebt net de kleine beurt van je motor gedaan en komt erachter dat je remblokken toch aardig versleten zijn en toe zijn aan vervanging. Dagelijks gebruik je immers de remblokken, maar remblokken slijten over het algemeen niet snel. Toch is onderhoud van je remblokken zeker belangrijk. Je wil immers niet dat je niet meer stil komt te staan. Gelukkig kun je veel motoronderdelen, waaronder de remblokken, zelf gemakkelijk vervangen. Hieronder leer je hoe.

Vooraf

De staat van je remblokken kun je eenvoudig controleren. Als je langs de remschijf naar de blokken kijkt, zie je de dikte van de remvoering. Is de groef, die een fabrikant in de blokjes aanbrengt, bijna weggesleten, dan moet je de remblokken vervangen. De voeringsdikte mag hierbij minimaal twee millimeter zijn. Controleer altijd alle remblokken op je motor. Het moet niet zo zijn dat je over een halfjaar de andere remblokken onder handen moet nemen.

Het begin

Begin daarna met het afborstelen van de remklauwen, want dit werkt een stuk prettiger. Om nieuwe remblokken te monteren, moet je veelal eerst de remklauwen verwijderen. De remleidingen kun je laten zitten, mits ze geen knik vertonen of gaan lekker. Schrik niet als de remklauwen erg vast zitten. Dit heeft namelijk twee redenen: of ze zijn te hard aangedraaid bij het kopen van je motor of ze zijn door vuil muurvast komen te zitten. Bij sommige motors zitten de remklauwen vastgeschroefd. Deze draai je met een inbussleutel lost. Bij andere motors kun je ze zo eruit pakken.

Verwijderen 

De remblokken worden met geleidingspennen en veertjes op de plaats gehouden. Verwijder nu met een kleine tang de veertjes van de geleidingsstaafjes. Haal nu de remblokken en veerplaat weg. Reinig het geheel nu nauwkeurig voor je nieuwe remblokjes installeert. Duw hierna de remzuigers terug in de remklauw. Smeer de pennen en de achterplaat van de remblokken in met wat kopervet. Het kan bij sommige types zo zijn dat je een metalen drukplaat tegenkomt. In dit geval monteer je die op je nieuwe remblokken, alvorens je hen in de remklauw monteert. Plaats hierna de veerplaat terug en de borgveertjes. Behandel de bevestigingsbouten met kopervet, want dit maakt ze in de toekomst makkelijker te demonteren. De remvoering en remschijf moeten wel vrij blijven van olie en vet. Monteer hierna het dekseltje en plaats het wiel terug. Bedien als laatste het rempedaal meerdere malen. Hierdoor komen de remblokken tegen de remschijven te liggen. Controleer ter afsluiting meteen de remvloeistof nog eens.