Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto?

Hoe lang duurt het opladen van een elektrische auto?

26 maart 2020 0 Door Brian

Bij het opladen van een elektrische auto komen veel verschillende factoren kijken, denk hierbij aan de capaciteit van de batterij en het maximale vermogen en het soort laadpunt. Volledig elektrische auto’s hebben gemiddeld tussen de 4 tot 8 uur nodig om ervoor te zorgen dat de batterij helemaal vol geladen is. Bij plug-in hybrids gaat dit iets sneller, namelijk tussen de 1 en 4 uur.

De eerste 80% van de accu gaat het snelst aangezien dit al binnen de helft van de totale oplaadtijd wordt gedaan. De laatste 20% duurt aanzienlijk langer door de ‘trickle charging’ methode. Doormiddel van deze methode wordt de kwaliteit van de accu behouden en gaat deze zo lang mogelijk mee.

Er zijn meerdere manieren om een elektrische auto op te laden, je kan opladen via een reguliere oplader die voor elke elektrische auto geschikt is. Opladers zoals deze staan op locaties waar auto’s vaak voor een langere tijd stil staan. Denk daarbij aan thuis op de oprit, op het werk, bij hotels en openbare parkeerplaatsen. Deze ‘standaard’ opladers of laadpunten leveren een vermogen van tussen de 3,7kW en 11kW.

Daarnaast heb je nog oplaadpunten met snelladers. Deze kom je voornamelijk alleen onderweg tegen bij bijvoorbeeld een tankstation langs de snelweg. Het doel van deze snelladers is om je zo snel mogelijk weer van een zo groot mogelijke actieradius te voorzien zodat je snel weer de weg op kan. Het laadvermogen bij het snelladen ligt dan ook vele malen hoger dan bij een reguliere lader en kan zelfs oplopen tot 350kW.

Lees tip:  De voor-en nadelen van 4-takt brommers ten opzichte van 2-takt brommers

Hoe lang opladen aan een laadpaal?

Het opladen via een laadpaal is van deze laadmethodes het veiligst en het meest verantwoord. Een laadpaal laadt tot 8 keer sneller op dan wanneer je de auto oplaadt via een stopcontact, dit houdt in dat vrijwel alle elektrische auto’s tussen de 1-4 uur volledig opgeladen zijn. Natuurlijk is dit weer erg afhankelijk van een aantal factoren zoals de status en het vermogen van je accu en de laad accessoires die je in gebruik hebt.

Hoe lang opladen aan een snellader?

Snelladers zijn dus niet overal te vinden en bevinden zich meestal buiten de steden en langs de snelwegen. Dit komt doordat deze stukken duurder is dan die van een standaard laadpunt waardoor dit niet interessant is voor de consument die één of wellicht twee elektrische auto’s heeft. In de meeste gevallen worden deze snelladers alleen aangekocht en geïnstalleerd op verzoek van gemeenten om zo elektrisch rijden te stimuleren. Hoewel een snellader binnen een half uur je auto oplaadt doet deze dit maar tot een maximum van 80%. Het is ook niet optimaal voor je elektrische auto om dagelijks je accu op te laden via een snellader.