In 4 stappen achteruit vakparkeren

In 4 stappen achteruit vakparkeren

26 mei 2023 0 Door Brian

Als je hebt gekozen voor rijschool Amsterdam of een ander, zul je verschillende rijvaardigheden gaan leren. Je gaat leren hoe je op de juiste manier moet sturen, hoe de koppeling werkt maar natuurlijk komt ook parkeren aan bod. In dit artikel willen we het hebben over hoe je het beste kunt achteruit vakparkeren. We leggen je het stapsgewijs uit zodat jij weet wat je moet doen.

Een vak uitkiezen

Het eerste wat je moet doen als je wilt gaan parkeren, is een vak uitkiezen. Kies voor een vak dat voldoende ruimte biedt om het jezelf gemakkelijk te maken. Zorg ervoor dat je ten alle tijde goed om je heen blijft kijken zodat je geen auto of obstakels gaat raken. Maak natuurlijk ook gebruik van je richtingaanwijzer om duidelijk te maken aan je medeweggebruikers waar je wilt gaan parkeren. Zo kunnen ze hier ook op reageren.

Maak gebruik van de drie lijnen methode

Voordat we verder gaan willen we nogmaals duidelijk maken om goed te blijven kijken wanneer je bezig bent met het parkeren van de auto. Als er anderen om je auto bevinden, stop je tijdelijk tot je weer veilig verder kunt met de parkeeractie. De zogeheten drie lijnen methode zorgt ervoor dat het achteruit vakparkeren een stuk makkelijker gaat.  De bedoeling is dat je twee vakken verder gaat staan en vervolgens de lijnen daarvan gaat gebruiken. Op die manier weet je precies wanneer je zult moeten insturen en lukt het iedereen, dus ook jou!

De wielen rechtzetten

Het wordt nog weleens vergeten, maar het is ontzettend belangrijk dat je je wielen recht zet wanneer je tot stilstand bent gekomen. Nou vraag je je natuurlijk af waarom dat nodig is. Het zorgt ervoor dat de auto niet de verkeerde kant op kan rollen op het moment dat je weer wilt gaan wegrijden. Er bestaat daardoor een kans op schade bij je eigen voertuig maar ook die van een ander. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er daarom voor dat je altijd de wielen recht zet tijdens het parkeren. Doe dit niet als je al geparkeerd staat, want dit heeft een negatief effect op de banden.