Injector cleaner, wat is het precies?

Injector cleaner, wat is het precies?

12 oktober 2020 0 Door Brian

Iedere gebruiker kan eenvoudig zelf de injectoren gaan reinigen met een injector cleaner. Het is gemakkelijk toe te voegen aan de brandstof en daardoor heeft u geen extra technische kennis nodig. Er wordt hier gesproken over injectoren, maar het woord verstuivers wordt ook zo af en toe gebruikt. Het exacte verschil tussen deze beide termen leest u hieronder. 

Verschil verstuivers/injectoren

Kort gezegd zit er niet heel veel verschil tussen verstuivers en injectoren. Eigenlijk wordt met beide het onderdeel bedoeld wat de brandstof in de verbrandingskamer spuit. Echter, in de volksmond wordt de term verstuiver vaker gebruikt bij dieselmotoren. Injectoren is een woord wat vaker gebruikt wordt als het gaat om een benzinemotor. Injectoren of verstuivers, het is in ieder geval een zeer belangrijk onderdeel van de motor. Bij de minste vervuiling kan het al niet meer exact de juiste hoeveelheid brandstof inspuiten. Dit is namelijk een proces dat op details aankomt, in combinatie met bijvoorbeeld de luchtaanvoer. 

Het brandstofsysteem zelf schoonmaken

In bovenstaand verhaal komt naar voren hoe belangrijk het is dat de injectoren (en de rest van het brandstofsysteem) vrij zijn van vervuiling. Echter, vervuiling zal altijd optreden naar mate de tijd vordert. Het is dan ook belangrijk om eens in de 5000 kilometer het brandstofsysteem (en injectoren) te reinigen met een brandstofsysteem reiniger. Op deze manier zorgt u ervoor dat het brandstofsysteem optimaal onderhouden wordt en verkleind u de kans op schade en bijbehorende reparatiekosten.

Daar komt bij dat de reparatiekosten al snel oploopt tot honderden euro’s als het gaat om het injectiesysteem. Voorkomen is in dit geval dus zeker beter dan genezen! 

Lees tip:  Een sluitende kilometerregistratie bijhouden

U kunt een defect of vervuild injectiesysteem herkennen aan de volgende punten:

  • Startproblemen
  • Slechte stationaire loop van de motor
  • Verhoogd brandstofverbruik
  • Slechte gasrespons
  • Stotteren van de auto

Naast het injectiesysteem zijn ook de zuigers, kleppen en brandstofpomp onderdeel van het brandstofsysteem. Vervuiling in deze onderdelen kan bijdragen aan bovenstaande symptomen. Door gebruik te maken van de Lindemann Service Cleaner Benzine/Diesel zorgt u ervoor dat zowel deze onderdelen als het injectiesysteem in optimale conditie blijft. Geadviseerd wordt om dit product iedere 5000 kilometer toe te voegen of tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt. Afhankelijk welke van de twee situaties zich als eerste voordoet.

De Lindemann Service Cleaners zijn eenvoudig te vinden op het internet. Let er wel op dat wanneer u het product toevoegt, u dit doet voorafgaand aan het tanken. Op deze manier kan het product optimaal mengen met de brandstof en zal het beste resultaat behaald worden. Tijdens het rijden kunt u af en toe het toerental nog even flink omhoog krikken zodat de motor goed op temperatuur komt. Dit draagt ook bij aan een optimaal resultaat van de behandeling!