Kies de juiste transportmethode voor jouw bedrijf

Kies de juiste transportmethode voor jouw bedrijf

28 april 2020 0 Door Stefan

Het is in deze tijden van het coronacrisis goed nieuws als jij nog voor jouw bedrijf de weg op kan en mag om jouw goederen te transporteren. Veel mensen hebben hun werk en werkplek moeten aanpassen en alles gaat toch net even iets anders dan voorheen. Toch zijn er nog wel een aantal bedrijven die hun gewone werkzaamheden kunnen doorzetten, of juist profiteren van deze onzekere tijden. Misschien wel jouw bedrijf. Juist nu is het belangrijk om eens na te denken over welke producten en processen eventueel beter kunnen. Op zo’n situatie als waar we nu in zitten kun je je natuurlijk niet helemaal voorbereiden, maar er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Met name met betrekking tot het transporteren van jouw producten.

Transportmethodes

Er zijn verschillende manieren waarop jij jouw producten kunt transporteren. Zo heb je als meest voorkomende methodes het wegvervoer en zeevervoer, maar ook heb je spoorvervoer, binnenvaart en luchtvervoer. Het is natuurlijk allemaal afhankelijk van de bestemming waar je jouw producten naar wilt vervoeren, en daarnaast jouw eisen betreft het transport en het budget. Luchtvervoer is nu eenmaal een stuk sneller dan zeevervoer, maar ook behoorlijk duur. Misschien zijn jouw producten alleen in Nederland of Europa nodig, dan zou de beste optie wegvervoer zijn. Ook voor wegvervoer zijn er weer allerlei verschillende mogelijkheden waar je beslissingen over moet nemen, bijvoorbeeld met welk middel je de producten wilt vervoeren.

Transportmiddel wegvervoer

Over het algemeen zijn er drie verschillende middelen waarmee jij jouw producten over de weg kunt vervoeren. Waarschijnlijk denk je zelf gelijk aan een vrachtwagen, maar voor kleinere bedrijven en/of producten is dat niet altijd nodig. Een bestelbus zou dan ook prima kunnen voldoen. Als voor jouw bedrijf een vrachtwagen net te groot is en een bestelbus net te klein, dan zou een bakwagen de perfecte optie zijn. Een bakwagen is eigenlijk een lichte vrachtwagen en is daarom mobieler, zuiniger en goedkoper dan een reguliere vrachtwagen. De bak biedt meer laadruimte dan een bestelbus. Vooral in de stedelijke gebieden zijn bakwagens zeer geschikt. Je kunt bij verschillende aanbieders een bakwagen kopen, zorg er dus voor dat je goed uitzoekt welk soort en merk goed bij jou past.

Lees tip:  Zelf een auto accu vervangen

Uitbesteden

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het transport uit te besteden. Houd er rekening mee dat dit voor sommige bedrijven een prima optie is en een kostenbesparing, maar voor andere bedrijven kunnen de kosten van het uitbesteden juist te hoog oplopen. Ook hier zijn er veel verschillende aanbieders. Zorg er dus voor dat je goed onderzoek doet en niet zomaar in zee gaat. Maak duidelijke afspraken en laat die opnemen in de overeenkomst.