Naar de autosloperij; hier worden al je vragen beantwoord

Naar de autosloperij; hier worden al je vragen beantwoord

11 januari 2021 0 Door Brian

Heb jij een auto waarvan je vermoedt dat deze naar de autosloperij moet? Dan zijn er een aantal punten om in de gaten te houden. Wanneer is een auto klaar voor de autosloperij, bijvoorbeeld, en welke papieren heb je nodig? Ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je sloopauto daar? In het onderstaande artikel geven we antwoord op deze en meerdere vragen.

  1. Wanneer ga je naar de autosloperij?

Het meest gangbare moment om een auto naar de autosloperij te brengen is als de reparaties duurder zijn dan de waarde van de auto zelf. Stel, je versnellingsbak is kapot of je injectie vertoont gebreken. De reparatie voor dat soort problemen is vaak meer dan 1000 euro. Heeft jouw auto een waarde van minder dan 1000 euro dan loont het niet om hem te laten repareren voor dat geld. Je brengt hem dan beter naar de autosloperij. Je auto komt dan vast ook niet meer door de APK.

  1. Hoe komt je auto bij de sloop?

Als je auto geen APK heeft dan mag je er niet mee rijden. En als je auto defect is dan kun je er vaak niet mee rijden. Hij staat dus stil op je oprit en kunt er de weg niet mee op. Hoe krijg je je auto dan bij de sloperij? Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Er zijn demontagebedrijven die de auto voor je op komen halen. Je spreekt dan een tijd en een plaats af en de overdracht inclusief papieren wordt dan direct afgehandeld. Een andere optie is om hem zelf op de trailer te zetten en naar de autosloperij te brengen.

  1. Welke papieren neem je mee?
Lees tip:  Musthaves die je autorit een stuk prettiger maken

Je auto is afgekeurd en reparatie is te duur. Je hebt besloten dat je auto rijp is voor de sloop. Dit mag alleen gedaan worden door een RDW erkend demontagebedrijf, dus let daar goed op. Je hebt dan de volgende papieren nodig:

  • Het papieren kentekenbewijs of de kentekencard.
  • Heb je dit niet, dan heb je een demontagecode nodig. Deze vraag je aan bij de RDW.
  • Een legitimatiebewijs, zoals je paspoort of ID kaart.
  1. Welke papieren krijg je?

Het is natuurlijk ook belangrijk dat jij bepaalde papieren krijgt waarmee je kunt bewijzen dat de auto niet langer in jouw bezit is. Bij een RDW erkend demontagebedrijf ontvang je direct een vrijwaringsbewijs en wordt je registratie beëindigd. Je auto krijgt dan een Online Registratie AutoDemontage (ORAD) en je kenteken wordt afgemeld. Het is voor jou erg belangrijk dat dit goed wordt geregeld, dus zorg ervoor dat al het papierwerk in orde is voordat je de autosloperij verlaat.

  1. Moet ik zelf mijn verzekeraar bellen?

Het laatste wat je nu nog moet doen met je vrijwaringsbewijs van de autosloperij is contact opnemen met je verzekeraar en je verzekering opzeggen. Dat is de enige taak die jij zelf moet uitvoeren. Je verzekeraar kijkt dan of je een gedeelte van de premie teruggestort krijgt. Vaak moet je dan wel administratiekosten betalen.
Kijk voor meer informatie op www.vangilsautomotive.nl.