Op deze manier worden we afgeleid achter het stuur

Op deze manier worden we afgeleid achter het stuur

6 augustus 2020 0 Door Bob

Een van de grootste fouten die je kan maken tijdens het autorijden is afgeleid zijn. Hierdoor raken ieder jaar duizenden mensen gewond, maar toch is het een probleem dat veel bestuurders onderschatten. De officiële definitie van afgeleid rijden is elke vorm van niet-rijdende activiteit achter het stuur van een voertuig. Naast het afgeleid zijn door een mobiele telefoon zijn er nog veel meer dingen die de aandacht van een bestuurder trekken.

De categorieën van afleiding

Er zijn drie hoofdcategorieën van afleiding:

  • Visueel: het houdt je ogen van de weg.
  • Handleiding: het haalt je handen van het stuur.
  • Cognitief: het neemt je gedachten af van het rijden.

De meest voorkomende afleidingen zijn eten en drinken, rommelen met het dashboard, dingen oppakken die zijn gevallen, een gesprek aangaan met passagiers of gebruik maken je mobiele telefoon.

Statistieken van afgeleid rijden

Elke bestuurder maakt zich schuldig aan afleiding achter het stuur. Geconcentreerd zijn kost extra moeite, maar het is de moeite waard om de vreselijke gevolgen te vermijden die het gevolg zijn van afgeleid worden. Hier zijn enkele statistieken over afgeleid autorijden.

De belangrijkste oorzaak van auto-ongevallen is afgeleid autorijden. Met jaarlijks meer dan 2,5 miljoen mensen die betrokken zijn bij een auto-ongeluk, schatten sommigen dat afgeleid rijden verantwoordelijk is voor het verwonden van tot wel 1.000 mensen per dag.

Hoe meer taken je tijdens het rijden uitvoert, hoe minder je je op de weg kunt concentreren. Als je naar je mobiele telefoon kijkt, zelfs voor een seconde of twee. Dan duurt het tot 13 seconden om je volledige concentratie op je omgeving terug te krijgen. Tijdens het opnieuw scherpstellen zijn de hersenen namelijk niet volledig gericht op het autorijden.

Lees tip:  Tips om jouw theorie examen met vlag en wimpel te halen!

Gevolgen van afgeleid autorijden

Er zijn verschillende gevolgen voor afgeleid autorijden. Om de noodzaak om op te letten tijdens het rijden te benadrukken zijn er stappen genomen om verandering in wetgeving vast te leggen. In Nederland is het verboden om je mobiel te gebruiken tijdens het autorijden. Tegenwoordig controleren politieagenten steeds beter op bestuurders die niet op de weg letten.

Om een veilige situatie te creëren op de weg is het belangrijk om altijd goed op te letten tijdens het autorijden. Hier help je jezelf, andere bestuurders en eventuele voetgangers en fietsers in de omgeving te beschermen. De veiligheid van de bestuurder is een belangrijk onderdeel van de rijopleiding en moet ook voor elke ervaren bestuurder een aandachtspunt zijn. Volg rijles in Eindhoven bij Rijles24.