Roy Data; de database voor verzekeraars

11 oktober 2022 0 Door Admin_SEO

Niet iedereen weet wat Roy Data is en wat voor functie het heeft. Dat geeft niets, want feitelijk heb je ook weinig tot helemaal niets met Roy Data te maken. Het is een landelijke database waar jouw gegevens in staan. En dan specifiek gegevens met betrekking tot de autoverzekering die je hebt of hebt gehad. In onze blog leggen we dan ook uit wat Roy Data is en welke functie het heeft.

Roy Data; wat is het?

Roy Data is een centrale database van de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars en wordt ook wel SEPS genoemd. In de database wordt belangrijke data opgeslagen. Zoals het aantal schadevrije jaren die je hebt opgebouwd, of je jouw premies wel netjes en op tijd hebt betaald en de schadeclaims die je hebt ingediend. De informatie is vooral interessant voor verzekeraars die dan ook allemaal toegang hebben tot deze database. Met die informatie kunnen zij immers bepalen of ze jouw aanvraag goedkeuren of weigeren.

Jouw aantal schadevrije jaren in Roy Data

Schadevrije jaren zijn jaren waarin je geen schade hebt geclaimd. Hoe meer schadevrije jaren je hebt des te goedkoper je autoverzekering wordt. Je krijgt namelijk een no-claimkorting voor ieder schadevrij jaar dat je hebt gereden. Schadeclaims worden ook geregistreerd en op basis van deze informatie kan een verzekeraar bijvoorbeeld je no-claimkorting bepalen en zelfs een autoverzekering weigeren als ze het risico te hoog vinden.

Roy Data voor particulieren

Roy Data is niet vrij toegankelijk voor particulieren. Dus je kunt niet ergens even inloggen om bijvoorbeeld te kijken hoeveel schadevrije jaren je daadwerkelijk hebt. In dat opzicht is de database alleen gemaakt voor verzekeringsmaatschappijen en volmachten. Je kunt wel data opvragen door ze een e-mail te sturen. Soms heb je die info nodig als je bijvoorbeeld een nieuwe autoverzekering wilt afsluiten of als je een auto wilt huren of leasen. Want dan moet je vaak ook opgeven hoeveel schadevrije jaren je hebt.

Lees tip:  De ontwikkelingen binnen elektrisch rijden in 2019

Autoverzekering geweigerd? Dit kun je doen

Als de verzekeraar informatie heeft opgevraagd in Roy Data en op basis van de informatie besluit om je af te wijzen, heb je een serieus probleem. De kans is namelijk meer dan aanwezig dat vrijwel elke verzekeringsmaatschappij jou weigert. Je bent immers in hun ogen een te groot risico, omdat je blijkbaar te veel schades hebt geclaimd. Schadeclaims worden ook nog eens geregistreerd bij Stichting CIS en met een CIS registratie is het al helemaal nagenoeg onmogelijk om een autoverzekering af te sluiten.

Maar je kunt wel een De Vereende verzekering afsluiten. Met een De Vereende verzekering kun je toch een autoverzekering afsluiten, omdat deze verzekeraar minder kritisch kijkt naar jouw geschiedenis als automobilist. Houdt er wel rekening mee dat de maandpremie van de verzekering veel hoger is dan die bij een traditionele autoverzekering en dat je in de regel de premies een aantal maanden vooruit moet betalen. Daarnaast vraagt De Vereende verzekering ook om een borgsom en dat bedrag is ongeveer € 175,-. De borgsom wordt doorgaans alleen gevraagd als je een geschiedenis als wanbetaler hebt. Met de borgsom kunnen ze namelijk de kosten dekken mocht je opnieuw in de fout gaan. Betaal je tijdens de verzekering netjes de premies? Dan krijg je na afloop van de verzekering de borgsom weer terug.