Ruitschade: wat moet je doen

Ruitschade: wat moet je doen

16 december 2018 Uit Door Ilonka

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ruitschade is dan ook zo gemaakt. Veel mensen rijden op z’n gemakje door met een sterretje in de autoruit, maar wist je dat dit erg gevaarlijk is? Een sterretje kan namelijk in korte tijd uitgroeien tot een grote barst. Maar wat moet je nou eigenlijk doen als je ruitschade ontdekt? In dit artikel vertellen wij het je en geven we je ook nog een paar handige tips bij ruitschade.

Van een sterretje naar een grote scheur

Sterretjes in de autoruit vallen in het begin misschien niet erg op, maar dit kan snel veranderen. Bijvoorbeeld door een temperatuurwisseling kan een klein sterretje opeens uitgroeien tot een grote scheur in de ruit. Een sterretje kan nog weggehaald worden door een auto reparateur, maar een fikse barst kan niet hersteld worden. De autoruit wordt dan vaak in zijn geheel verwijderd en je krijgt er een nieuwe voor terug.

Een barst voorkomen

Ruitschade, het is gebeurd voordat je het weet. Je kunt er vaak niet zoveel aan doen, maar we geven je toch een aantal tips, zodat je een sterretje de volgende keer kunt voorkomen.

  • Wegwerkzaamheden

Zijn ze met de weg bezig? Pas dan altijd op met je snelheid. Een barst in je ruit ontstaat namelijk vaak doordat er puin of steentjes op de weg liggen. Ga langzamer rijden en houd voldoende afstand.

  • Vrachtwagens

Rijd je op een onverharde weg? Of een smalle weg met steentjes in de berm? Pas dan ook altijd extra goed op. Als er bijvoorbeeld een vrachtwagen voor je rijdt, kan deze ervoor zorgen dat er steentjes omhoog gaan spatten.

Lees tip:  Wat is een startonderbreker

Hoe wordt het gerepareerd.

Ruitschade auto kan vaak nog worden gerepareerd als het om een klein sterretje gaat. Als de barst kleiner dan een 2 euro munt is, kan deze nog gerepareerd worden. Maar een sterretje verandert erg snel in een barst, dus het is van belang dat je er vroeg bij bent. Wanneer de voorruit kan worden gerepareerd, is dit vaak gratis. Als het raam toch vervangen moet worden, betaal je alleen het eigen risico. Sommige verzekeringen vergoeden ruitschade, maar sommigen ook niet. Controleer dit altijd van tevoren even.