Stuurhuis vervangen: wat, wanneer en hoe?

Stuurhuis vervangen: wat, wanneer en hoe?

14 februari 2023 0 Door Brian

Het stuurhuis van je auto vervult een belangrijke functie. Het zorgt er namelijk voor dat je je stuur om kunt draaien en daardoor dus veilig kunt autorijden. Heb je het idee dat er iets mis is met je stuurhuis? Trek dan direct aan de bel om grote kosten op reparaties te besparen.

Hoe werkt het stuurhuis?

Het stuurhuis bestaat uit verschillende roterende onderdelen die met elkaar in verbinding staan door middel van beugels en tandwielen. Met andere woorden: de stuurrichting word door middel van het stuurwiel met een zijdelingse beweging pas volledig in gang gezet. De kracht die hiervoor nodig is, is van veel factoren afhankelijk. Denk hierbij aan de snelheid die het voertuig rijdt, maar ook van de status van de desbetreffende onderdelen van het stuurhuis. Als de onderdelen kwalitatief in goede staat zijn, werkt het stuurhuis naar behoren. Zijn de onderdelen echter stuk of zijn ze in slechte staat? Dan kan dat grote gevolgen hebben tijdens het sturen.

Hoe herkent men een kapot stuurhuis?

Wanneer je stuurgedrag afwijkingen vertoont van je normale stuurbewegingen, dan is er een vrij grote kans dat je stuurhuis kapot is. Denk hierbij aan trillende bewegingen in je stuur of slecht reageren bij stuurbewegingen. Ook kunnen er krakende of piepende geluiden te horen zijn bij het sturen. Mocht je bovenstaande klachten merken, ga dan gelijk naar de dichtstbijzijnde dealer om dit te laten checken.

Vervangen stuurinrichting

Het wisselen van de stuurinrichting is geen werk voor de thuis hobbyende autoklusser, omdat er eventuele olie vrij komt bij het vervangen en omdat het heel belangrijk is dat alles perfect en met de juiste gereedschappen wordt uitgevoerd. Veiligheid gaat voorop dus laat deze reparatie altijd door een vakbekwame automonteur uitvoeren om er zeker van te zijn dat alles op de juiste manier wordt gerepareerd.

Lees tip:  Rijd altijd met een spiksplinternieuwe auto rond

Wat kost het vervangen van het stuurhuis?

De definitieve kosten van het (laten) vervangen van het stuurhuis kunnen per merk sterk uiteenlopen. Van elk merk hebben de onderdelen dezelfde functie maar de prijzen kunnen sterk verschillen. De gemiddelde kosten van de onderdelen zijn ongeveer 400 a 500 euro. De gemiddelde arbeidstijd van het vervangen van het stuurhuis zijn 8 uur wat dus neerkomt op ongeveer 400 a 600 euro aan arbeidskosten afhankelijk van het uurtarief van je automonteur. Dus de totale kosten komen gemiddeld uit op duizend euro. Ook Stuurhuis revisie is mogelijk. Hierbij worden bestaande onderdelen van het stuurhuis gemaakt of gerepareerd, waardoor er geen geheel nieuw stuurhuis gemonteerd hoeft te worden.