Tips om roetfilter problemen te voorkomen

Tips om roetfilter problemen te voorkomen

31 oktober 2022 0 Door Brian

Problemen met het roetfilter van je auto zijn geen grappen. Het vervangen van een roetfilter kan zomaar oplopen tot meer dan duizend euro. Er zijn dan ook een aantal tips die je kunt volgen om roetfilter problemen zoveel mogelijk te voorkomen, en hiermee dus ook dure reparaties.

Korte afstanden vermijden

Veel bedrijven die korte afstanden rijden, de auto dan weer stilzetten en de motor weer opnieuw starten, hebben roetfilter problemen. Doordat het regeneratieproces in gang wordt gezet, maar niet kan worden afgemaakt, heb je een grotere kans op roetfilter problemen. Met de auto korte afstanden rijden (in de stad) wordt dan ook zeker niet aangeraden, omdat de motor dan niet voldoende op temperatuur kan komen om de roetdeeltjes te laten verbranden en uit het filter te laten ontsnappen. De deeltjes blijven nu in het filter hangen, waardoor er problemen aan het roetfilter kunnen ontstaan. Blijf je hier te lang mee doorrijden, dan moet je het filter laten reinigen of zelfs compleet laten vervangen, wat stevig in de papieren kan lopen.

Roetfilter reinigen

Roetfilter reinigen is een goede optie om preventief te laten uitvoeren, zodat het roetfilter minder snel verstopt kan raken en weer optimaal werkt. Door perslucht zal het roetfilter compleet gereinigd worden. Dit kost een stuk minder geld dan het laten vervangen van je gehele roetfilter. Er zijn echter ook automodellen die beter functioneren zonder roetfilter, omdat het roetfilter alleen maar voor problemen zorgt. Echter zitten hier uiteraard ook nadelen aan verbonden, dus laat je hier goed over informeren van tevoren. Gaat onder andere over bepaalde Mazda en Volvo modellen, waarbij het roetfilter een probleem kan vormen.

Lees tip:  Goederen transport van Nederland naar Spanje: wat je moet weten

Motorolie

Dieselmotoren krijgen speciale olie om ervoor te zorgen dat er minder snel asresten in het roetfilter achterblijven. Door deze olie ontstaan er minder asresten, waardoor de kans op roetfilter problemen kleiner is.

Geen laag toerental

Door laag in de toeren te rijden, komt de auto niet optimaal op temperatuur, waardoor de roetdeeltjes niet goed kunnen verbranden, rij daarom ook wat hoger in het toerental om te zorgen dat de auto optimaal op temperatuur kan komen en de deeltjes goed kan verbranden, zodat ze door het roetfilter heen kunnen.