Tips zodat je auto in topvorm blijft

Tips zodat je auto in topvorm blijft

1 juli 2022 0 Door Brian

Het is niet alleen wat je doet tijdens het rijden dat jouw veiligheid bepaalt. Het vereist ook dat je jouw auto te allen tijde in goede staat houdt. Voertuigonderhoud is nodig om ervoor te zorgen dat jouw auto goed functioneert en alles aankan, van hard remmen tot uitwijken voor een roekeloze fietser.

Als je niet veel over auto’s weet, kan auto-onderhoud een raadsel zijn. Wat moet je doen en wanneer? Dit is wat u moet weten:

Het controleren van de handleiding

Elk voertuig is uniek, daarom is het van cruciaal belang om het handboek voor de eigenaar grondig door te nemen. Hierin staat belangrijke informatie over jouw auto, zoals een onderhoudsschema dat door de fabrikant wordt aanbevolen. Dit advies van de fabrikant zal je helpen om jouw auto in uitstekende staat te houden, dus raadpleeg het op regelmatige basis. Als je zelf basisreparaties wilt uitvoeren en hulp nodig hebt bij het vinden van belangrijke onderdelen onder de motorkap, kan jouw instructieboekje daarvoor schema’s bevatten.

De niveaus van het vloeistof controleren

Er zijn verschillende soorten vloeistoffen nodig om jouw auto te laten werken. Helaas zijn deze vloeistoffen niet eeuwig houdbaar. Controleer maandelijks het peil en vul indien nodig bij met behulp van de peilstok en de instructies die bij jouw auto zijn geleverd.

Motorolie is een van de belangrijkste onderdelen van jouw auto. Zonder dit zal jouw motor ruw lopen en zelfs vastlopen, wat een zeer dure storing veroorzaakt. Regelmatige olieverversing is een belangrijk onderdeel van goed auto-onderhoud. Laat de olie elke drie maanden of 4800 km verversen (of volgens de aanbevelingen in de handleiding).

Lees tip:  Alles wat je moet weten als je een nieuwe auto gaat kopen

Vraag de monteur van dienst om uw motor- en cabineluchtfilters te vervangen tijdens een olieverversing. Dit zorgt ervoor dat jouw motor en airconditioning goed blijven werken, waardoor je na verloop van tijd brandstof bespaart.

Controleer je banden

Banden zijn de plek waar het rubber de weg raakt, dus ze goed onderhouden is van cruciaal belang. Het profiel van banden is bedoeld om tractie op de weg te bieden en slippen te voorkomen als je bochten neemt.

Om er zeker van te zijn dat jouw banden niet overmatig versleten zijn, kunt je ze testen met een cent. Als het loopvlak de bovenkant van de kop niet raakt, zijn jouw banden kaal en moeten ze zo snel mogelijk worden vervangen.

Houd je auto altijd schoon

Een vuile auto gaat niet zo lang mee als een schone, ook al borstelt en stofzuigt je hem elke dag. Want modder en gruis kunnen de lak van jouw auto beschadigen, waardoor water in de lak kan sijpelen en na verloop van tijd roest kan veroorzaken,

Het tweede belangrijke doel is de auto minstens een keer per maand of twee te laten wassen. Je kunt de bekleding en vloermatten ook stofzuigen. Zand en gruis verwijderen zal ook helpen deze belangrijke onderdelen langer mee te laten gaan.

Rijschool Rotterdam leert je niet alleen een auto te rijden, maar ook te onderhouden.