Uw autoruiten blinderen? Hou rekening met deze regels!

Uw autoruiten blinderen? Hou rekening met deze regels!

25 maart 2020 0 Door Bob

Uw autoruiten blinderen zorgt er in de praktijk voor dat u altijd kunt rekenen op menig aantal interessante voordelen. In eerste instantie worden schadelijke UV-stralen op deze manier bijvoorbeeld geblokkeerd. Dit zorgt ervoor dat uw auto aanzienlijk koeler blijft, zelfs wanneer de temperatuur buiten de pan uit swingt. Het feit dat schadelijke UV-straling niet langer tot in de auto kan penetreren zorgt er bovendien eveneens voor dat het interieur niet zo snel meer zal verkleuren. Dat is bij menig aantal auto’s toch wel een groot probleem. Naast de praktische voordelen is het zo dat het blinderen van uw autoruiten uiteraard ook de uitstraling van uw voertuig ten goede komt. Dit allemaal gezegd zijnde is het wel helaas zo dat er enkele strikte regels aan verbonden zijn. Waar u bij uw autoruiten blinderen wettelijk gezien allemaal rekening mee dient te houden ontdekt u op deze pagina. 


Wat zegt de Nederlandse wetgeving over autoruiten blinderen? 

Wellicht het belangrijkste onderdeel van de wetgeving in Nederland met betrekking tot autoruiten blinderen stelt dat het niet is toegestaan om de voorste ruiten van uw voertuig te blinderen. Dit zowel niet door middel van folies als door middel van coatings welke de lichtdoorlatendheid beperken. Dit gezegd zijnde is het wel perfect mogelijk om ervoor te kiezen om de achter- en de zijruiten achteraan het voertuig te laten blinderen. Ook hieraan is echter een belangrijke voorwaarde verbonden welke niet over het hoofd mag worden gezien. Het blinderen van deze autoruiten is dan ook uitsluitend toegestaan wanneer het voertuig in kwestie beschikt over een rechter spiegel aan de buitenkant van de auto. 

Lees tip:  Naar de autosloperij; hier worden al je vragen beantwoord

Welke sancties staan er op overtredingen? 

Uw autoruiten blinderen is in Nederland en eigenlijk ook de rest van Europa slechts in beperkte mate toegestaan. Veel mensen denken dat de politie hier geen controles op uitvoert, maar dat is in de praktijk wel degelijk het geval. Wanneer tijdens een dergelijke controle blijkt dat de chauffeur die aan de kant wordt gezet één of meerdere overtredingen heeft begaan tegen de geldende wetgeving kan dat niet één, maar wel verschillende sancties met zich meebrengen. Bekend is bijvoorbeeld dat er niet alleen boete kan worden gegeven, daarnaast is het zelfs mogelijk dat het kentekenbewijs kan worden ingevorderd. Wanneer blijkt dat u niet in regel bent met uw getinte autoruiten heeft u doorgaans vier weken de tijd om de situatie in orde te laten brengen. Vanaf het begin uw autoruiten blinderen op de correcte manier kan dit probleem uiteraard voorkomen. 

Wat is de toegestane lichtdoorlatendheid bij autoruiten blinderen? 

De autoruiten blinderen aan de voorkant van het voertuig is dus niet toegestaan. Wat betekent dit echter concreet? Wel, op het ogenblik dat u tijdens een controle aan de kant wordt gezet en de politie vaststelt dat uw autoruiten vooraan wel zijn geblindeerd zal men er het meetapparaat bijhalen. Dit apparaat zal uiteindelijk moeten vaststellen of de limiet op vlak van lichtdoorlatendheid werd overschreden of niet. Let op, de minimale lichtdoorlatendheid aan de voorkant en aan de zijruiten dient ten minste 55 procent te bedragen. Voor de achterruit en de achterzijruiten is het mogelijk om zelf de lichtdoorlatendheid te bepalen. 

Lees tip:  Top 3 trends op het gebied van parkeerplaatsverlichting