Waarom is rijden in de winter zo gevaarlijk?

Waarom is rijden in de winter zo gevaarlijk?

1 juli 2022 0 Door Brian

Winterweer, in aanvulling op andere gevaren op de weg, zoals kuilen en ijzel, kan een aanzienlijke invloed hebben op jouw rijstijl. Je kunt de kans op een ongeval verkleinen door jouw auto winterklaar te maken, jouw defensieve rijvaardigheid op te frissen en beter op te letten tijdens het rijden in de winter.

Sneeuw en ijs maken de wegen gevaarlijk om op te rijden.

Het grootste risico van winterse wegen is het ijzige en besneeuwde wegdek. Besneeuwde en met ijs bedekte wegen veroorzaken respectievelijk 13% en 16% van alle weer-gerelateerde ongevallen in Nederland. Wat deze situaties echter zo gevaarlijk maakt, is dat jouw auto er langer over doet om volledig tot stilstand te komen.

Sneeuw, ijs en ijzel (onzichtbaar ijs op de weg ) zijn de gevaarlijkste rijomstandigheden. Om de tractie op winterse wegen te verbeteren, moet je winterbanden laten monteren en leren hoe je op bevroren wegen moet rijden.

Het zicht is verminderd door het weer.

Het is een goed idee om snelheid te minderen, meer ruimte tussen auto’s te laten, en eerder en geleidelijker te remmen als je op ijzel of sneeuw rijdt. Controleer jouw koplampen op beschadigingen. Winter ruitenwissers en vloeistof zijn ook noodzakelijke items. Het dragen van een zonnebril is ook een goed idee, omdat dit voorkomt dat de schittering van de zon weerkaatst op de sneeuw.

Het koudere weer kan een belasting vormen voor uw accu.

Bij koudere temperaturen is het moeilijker om jouw auto te starten. De accu is een essentieel onderdeel van het rijden in de winter. Je kunt in het vriesweer in niemandsland stranden als jouw accu leeg is. Onderkoeling of bevriezing kunnen ook optreden als je niet beschikt over een noodpakket met warme kleding.

Lees tip:  Tip: rijinstructeur worden

Je banden zijn minder effectief dan voorheen.

Winterbanden hebben een aantal negatieve effecten op de prestaties van de band in vergelijking met zomerbanden. Dit geldt vooral als je vierseizoenenbanden gebruikt. Maar zelfs als je alleen winterbanden gebruikt, moet je jouw bandenspanning in de gaten houden, vooral als de temperatuur in korte tijd sterk schommelt. Lage temperaturen kunnen de druk verlagen

Winterweer kan banden zonder loopvlak veel gevaarlijker maken dan in de zomer. Versleten loopvlakken zijn ook gevaarlijk, omdat ze de tractie van de banden van jouw auto verminderen. Zorg ervoor dat de banden van jouw auto nog voldoende profiel hebben om er tijdens de wintermaanden op te rijden.

Zout van de weg kan jouw auto beschadigen.

Winters kunnen uiteenlopende gevolgen hebben voor jouw auto. Hoewel zout een uitstekende tractieversterker en ongevallenpreventie op de weg is, heeft het als nadeel dat het de onderkant van jouw auto aantast. Na verloop van tijd kan dit leiden tot gevaarlijke situaties, vooral als de onderdelen van jouw auto tijdens het rijden uit elkaar beginnen te vallen.

Onervaren bestuurders kunnen een gevaar zijn.

Zelfs als je een doorgewinterde defensieve bestuurder bent, kunnen andere onervaren bestuurders op de weg een gevaar vormen. Daarom is het van cruciaal belang dat je afstand houdt en jouw rijvaardigheid opfrist voordat het sneeuwseizoen aanbreekt.

Dit zijn de meest voorkomende problemen die je op winterse wegen kunt tegenkomen.

Hoewel het niet het gevaarlijkste seizoen is – slechts 17 procent van de auto-ongelukken vond plaats in de winter van 2021-2022 heeft het rijden bij koud weer zo zijn eigen problemen. De rijomstandigheden veranderen voortdurend, en zelfs met een goede voorbereiding van het voertuig is het van cruciaal belang te begrijpen hoe winterweer jouw rijervaring kan beïnvloeden.

Lees tip:  Aandachtspunten voor professionele autofotografie

De 6 meest voorkomende problemen in de winter

1. IJzel

IJzel is een van de moeilijkst te overwinnen rijproblemen in de winter. Op viaducten en verhoogde wegen is het uiterst gevaarlijk omdat die het eerst bevriezen. Omdat ijzel zich in zo’n dun laagje vormt, is het moeilijk op te sporen, vooral ’s nachts. Het beste advies dat we voor je hebben is om jouw snelheid te verlagen.

2.  Sneeuwstormen

Als er sneeuw rond jouw auto waait, is het moeilijk om de weg voor je te zien. Een kettingbotsing van meerdere auto’s is een van de grootste gevaren van rijden bij slecht zicht. Als je op het punt staat te stoppen en langzaam moet rijden, gebruik dan het voertuig voor je als referentiepunt.

3. Sneeuwbuien

We zijn geneigd sneeuw voor lief te nemen, in de veronderstelling dat het gewoon bevroren neerslag is. Zware regen- en stortbuien zijn op elk moment mogelijk. Dit geldt vooral als je in de bergen rijdt, waar de hoogte en de weersomstandigheden voortdurend veranderen. Let goed op de weersvoorspellingen.

4.  Schommelingen in het weer

Getijdengolven ontstaan door verschillende oorzaken, waaronder de juiste astronomische omstandigheden, extreme lage druk en krachtige winden die een groot stormsysteem vergezellen. Het gevaar om langs de kant van de weg te stranden als zich ijs vormt onder het stijgende zeewater is wat het winterse weer zo gevaarlijk maakt. Vermijd altijd rijden in de buurt van de zee tijdens winterstormen.

5: Water dat stil staat

Sneeuwschimmel is, zoals elke Nederlander je zal vertellen, het meest ergerlijke probleem van de winter. Het gebeurt wanneer het ijs overdag smelt en wanneer er regen valt op een eerder besneeuwd veld. Sneeuwhopen kunnen vrij diep lijken om later op de dag weg te smelten, waardoor jouw auto kan gaan slippen.

Lees tip:  Zelf een auto accu vervangen

6. Onder 0 graden

Extreem lage temperaturen kunnen schadelijk zijn voor de accu van jouw auto, vooral als die al beschadigd is. Dat is de reden waarom veel mensen op koude winterochtenden hun auto niet gestart krijgen. Het goede nieuws is dat zelfs als jouw accu helemaal leeg is, je hem weer tot leven kunt wekken.

Ben jij rij klaar voor de winter?

Als je lange tijd niet in lage temperaturen hebt gereden, is het de moeite waard om je rijgedrag op te frissen met een rijcursus bij Rijschool Tilburg. Je kunt jouw auto winterklaar laten maken, maar het is ook een goed idee om jezelf voor te bereiden. Zelfverzekerd achter het stuur zitten is immers een van de belangrijkste eigenschappen van een veilige automobilist.