Wanneer moet een heftruck gekeurd worden?

Wanneer moet een heftruck gekeurd worden?

26 augustus 2022 0 Door Brian

Op het moment dat men in bezit is van een heftruck, zal er rekening moeten worden gehouden met de keuringen. Bij een tweedehands heftruck kopen is dat handig om te weten, want deze keuringen zijn verplicht.

Waarom zijn keuringen überhaupt nodig

Het uitvoeren van keuringen wordt door veel mensen als onnodig ervaart. Zeker gezien de hoeveelheid keuringen die sommige dingen moeten ondergaan in een bepaalde periode. Het is echter wel nodig om de veiligheid te handhaven. Vandaar ook de keuringen voor de heftrucks. Op het moment dat een heftruck niet wordt gekeurd, dan kan het apparaat onveilig worden zonder dat men het door heeft. Als er dan een ongeluk mee gebeurd terwijl dat kunnen worden voorkomen, dan blijkt achteraf een keuring toch niet zo onlogisch. Om dergelijke spijt achteraf te voorkomen, zijn de verplichte keuringen wel te verklaren.

Hoe vaak zal een heftruck moeten worden gekeurd

Het is belangrijk om te weten hoe vaak een heftruck moet worden gekeurd, zodat men aan de verplichting kan voldoen. Hiermee worden eventuele sancties of problemen immers voorkomen. De verplichting tot keuring houdt in dat iedere heftruck ieder jaar minstens één keer wordt gekeurd. Dit gebeurt door een partij die daarvoor bevoegd is en over de geschikte keuringsmiddelen beschikt. Hierdoor kosten deze keuringen ook geld. Het is dan ook belangrijk om dit mee te rekenen in de jaarlijkse kosten die men moet maken. De keuring zal tenslotte ieder jaar opnieuw moeten gebeuren, dus deze kosten begroten is dan prettig om tegenvallers te voorkomen.

Waar moet men op letten bij een tweedehands heftruck kopen

Het kopen van een tweedehands heftruck kan diverse redenen hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zijn omdat het vaak goedkoper is dan een nieuwe heftruck. In het licht van de keuringen is het echter wel handig om met wat dingen rekening te houden. Het is bijvoorbeeld onhandig om een tweedehands heftruck te kopen die binnen een paar weken een nieuwe keuring zal moeten worden ondergaan. Het is immers prettiger als deze keuring net geweest is, want dan kan die keuring een jaar worden bespaard of in ieder geval een stuk later worden ingepland waardoor de uitgaven later plaatsvinden.

Lees tip:  Kies de juiste transportmethode voor jouw bedrijf

De keuring gebruiken als verkoopmoment van een tweedehands heftruck

Net werd er gezegd dat er moet worden opgelet bij het aankopen van een tweedehands heftruck. Als verkopende partij kan je echter ook juist andersom denken. Een aanstaande keuring kan ook juist een reden zijn om een heftruck te willen verkopen. Op het moment dat men weet dat er niet nog een jaar gebruik wordt gemaakt van de heftruck, dan kan men de keuringskosten beter besparen en de heftruck voor de keuring van de hand doen. Anders betaalt men voor de keuring om nog een jaar gebruik te maken van de heftruck, terwijl ze al weten dat ze hem niet meer zullen gebruiken gedurende dat hele jaar. Kijk hier als u uw heftruck zou willen verkopen.