Wanneer welke dekking voor mijn autoverzekering?

Wanneer welke dekking voor mijn autoverzekering?

29 april 2020 1 Door Brian

Zoals je misschien wel weet, bestaat er niet één autoverzekering, maar zijn er meestal bij de verschillende verzekeringsmaatschappijen, ook verschillende dekkingen mogelijk. Enerzijds kan je de autoverzekering uitbreiden met allerlei aanvullende dekkingen, zoals bijvoorbeeld een ongevallen inzittendenverzekering, anderzijds is haast iedere autoverzekering in drie varianten te verkrijgen, met verschillende dekkingen. Basis aan de verschillende dekkingen staat altijd de wettelijke aansprakelijkheid. Dat wil zeggen, je kunt geen autoverzekering afsluiten zonder een dekking voor de wettelijke aansprakelijkheid, ook wel kortweg WA genoemd. In deze blog vind je er meer over. Zoek jij nu direct een betaalbare polis? Bekijk dan direct de goedkoopste autoverzekering voor jouw automerk.

WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) Autoverzekering

De WA dekking is door de Nederlandse overheid verplicht gesteld. Met andere woorden, zonder een autoverzekering waarin de wettelijke aansprakelijkheid is verzekerd, mag je niet op de openbare weg rijden met een auto. Dat wil overigens niet zeggen, dat sommigen dat niet toch doen, wat natuurlijk ontzettend stom is.

De overheid heeft de WA dekking niet voor niets verplicht gesteld. De schadebedragen kunnen namelijk, als je de veroorzaker van een ongeval bent, ontzettend hoog zijn. Soms wel in de honderdduizenden tot soms wel miljoenen Euro’s. Gelukkig dus maar, dat de WA dekking altijd in een autoverzekering is opgenomen. Je moet er niet aan denken dat je dergelijke schadebedragen uit eigen zak moet betalen. Dat schadebedragen erg hoog kunnen zijn, dat kan je zien aan de verzekerde bedragen bij de WA dekking van de autoverzekering, die doorgaans tussen de 6 miljoen en 10 miljoen Euro liggen, per schadegeval.

Lees tip:  Het laden van groene energie: zo doe je dat

Bij een dergelijke autoverzekering, is nooit schade aan je eigen auto meeverzekerd, maar alleen schade aan anderen, personen, voertuigen, en goederen, waarbij de verzekerde aansprakelijk is. Dus de veroorzaker van het ongeluk.

WA + Beperkt Casco

De WA + Beperkt casco autoverzekering heeft, naast vanzelfsprekend de WA dekking, nog wat aanvullende dekkingen. Je kunt daarbij denken aan schade door brand, storm, overstroming, aanrijdingen met wild of andere loslopende dieren, diefstal, joyriding, verduistering en oplichting.

Meestal is ook ruitschade verzekerd. In de meeste gevallen, is, naast de schade die de verzekerde veroorzaakt, in sommige gevallen dus ook schade aan het eigen voertuig gedekt.

WA + Volledig casco

De WA + Volledig casco, meestal ook wel all risk genoemd omdat nagenoeg alle soorten schade aan eigen en andere voertuigen gedekt is, biedt de meest ruime dekking die er mogelijk is bij een autoverzekering. Naast de schade die bij de WA en de WA + beperkt casco autoverzekeringen gedekt is, is ook schade aan eigen auto als gevolg van een ongeluk waarbij de verzekerde de veroorzaker is, gedekt. Daarbij moeten we wel vermelden dat er voor schade aan eigen auto vaak wel sprake is van een eigen risico, maar meestal kan je dit eigen risico ook weer meeverzekeren.

Wanneer welke dekking afsluiten?

Blijft natuurlijk de vraag, wanneer je het beste welke dekking of soort autoverzekering kunt afsluiten. Daarvoor wordt eigenlijk een simpele regel gehanteerd, maar daar moeten we wel bij vermelden, dat dit natuurlijk vooral van je eigen voorkeur afhangt. Bij een nieuwe auto, zeg maar tot een leeftijd van drie jaar, kan je het beste de WA + Volledig Casco afsluiten. De waarde van de auto is immers nog hoog, en moet je vervangen gaat het om best wel hoge bedragen.

Is een auto tussen 4 en 8 jaar oud, dan wordt meestal de WA + Beperkt Casco afgesloten. Bij auto’s die ouder dan 8 jaar zijn, en dus bijna geen waarde meer hebben, volstaat alleen de WA dekking.