Wanneer winterbanden plaatsen?

Wanneer winterbanden plaatsen?

6 januari 2021 0 Door Brian

Mensen vragen vaak wanneer de beste tijd is om over te schakelen van all-season- op winterbanden. Is het 1 november, Thanksgiving, de eerste sneeuwval of een andere datum? Het antwoord is geen van bovenstaande. De beste tijd om winterbanden te monteren is gebaseerd op de buitentemperatuur. Zodra de gemiddelde dagelijkse temperatuur constant onder de 7 graden Celsius of 45 graden Fahrenheit ligt, is het tijd om over te schakelen.

Waarom zou je overstappen op winterbanden?

De belangrijkste reden is dat all-season banden bij koude temperaturen stijf, minder buigzaam en daardoor minder goed grip op het oppervlak krijgen. Plooibaarheid is een essentieel kenmerk van winterbanden. Winterbanden zijn gemaakt van zachtere rubbersamenstellingen die hun flexibiliteit behouden bij koud weer, waardoor de band zich beter aanpast aan het wegdek. In feite zullen winterbanden bij temperaturen van 7 graden of minder de voertuigstabiliteit verhogen, ongeacht de wegomstandigheden.

All-season- en prestatiebanden worden bij lage temperaturen vaak hard en broos, waardoor ze minder tractie hebben. Hierdoor behouden winterbanden een betere grip op besneeuwde en ijzige ondergronden dan gewone banden. Een recente studie concludeert dat “moderne winterbanden tot 20 procent betere tractie op sneeuw kunnen bieden dan een ontwerp voor alle seizoenen.”

Hoeveel banden moet je vervangen?

Het is altijd het beste om alle vier de banden te vervangen door winterbanden, omdat verschillen in bandenmaat, tractie en slijtage de wegligging van een auto negatief kunnen beïnvloeden. De bandenindustrie-associatie stelt dat “om de prestaties en stabiliteit te behouden, winter- / winterbanden moeten worden geïnstalleerd op alle vier de wielposities van voorwiel aangedreven voertuigen.”

Lees tip:  3 oplossingen om jouw laadpaal te beschermen tegen alle weersomstandigheden

Controleer en onderhoud altijd de juiste bandenspanning

Het is ook belangrijk om in de wintermaanden de juiste bandenspanning vaker te controleren en aan te houden. Voor elke 4 graden Celsius daalt de temperatuur, je banden kunnen ongeveer 0,5 kg per vierkante centimeter druk verliezen. De druk kan ook worden beïnvloed door een toename van temperatuurschommelingen gedurende de dag. Met andere woorden, als het ’s nachts onder nul is en overdag bijna 7 graden, kan uw bandenspanning een klein beetje fluctueren, afhankelijk van wanneer je ze heeft aangepast.

Bron: rscarserviceandoptimizing.nl