Welk voordeel u heeft met financial lease

Welk voordeel u heeft met financial lease

1 november 2021 0 Door Maarten Lagerweij

Financial lease is het leasen van een auto waarbij u volledig eigenaar bent. Het economisch risico ligt bij u en u bent verantwoordelijk. Financial lease is een commerciële leasevorm waarmee u een auto kunt kopen voor uw bedrijf, bijvoorbeeld een mooie mercedes via financial lease. De aankoopprijs wordt gefinancierd door de bank, maar als koper bent u de directe economische eigenaar van de auto. Dit betekent dat u de auto niet in één keer hoeft te betalen, maar in maandelijkse termijnen om ruimte te maken voor andere belangrijke investeringen. Bijvoorbeeld een investering om de groei van uw bedrijf te realiseren. Via financiële leasing kunt u als ondernemer een auto in termijnen kopen. Deze vorm van leasen is te vergelijken met het kopen van een huis: u vraagt ​​een hypotheek aan en u bent de directe eigenaar van het huis. U bent zelf economisch eigenaar en betaalt de erfpacht binnen een vooraf bepaalde termijn bij de bank. Na afloop van de leaseperiode bent u de volledige eigenaar en hoeft u de auto niet meer in te leveren. Dit betekent dat het bedrag dat u elke maand betaalt een investering is in uw eigen auto.

Wat zijn de voordelen van financial lease?

Het meest voordelige aan financial lease is dat wanneer je een grote aankoop doet niet alles in één keer hoeft te betalen. Financial lease is niet alleen beschikbaar voor auto’s maar ook voor andere bedrijfsinversteringen. Het proces is bij alle aankopen identiek: je spreidt de kosten over een langere periode. Daardoor blijft er genoeg ruimte over om andere inversteringen te doen in je bedrijf en zullen de kosten beter verdeeld zijn. Je kunt namelijk zelf bepalen hoeveel van het totale bedrag je per maand graag zou willen aflossen.

Lees tip:  De rechtsbijstandverzekering helpt je bij een ongeluk met je auto

Bij Financial Lease bent u de directe economische eigenaar van de auto;

in tegenstelling tot bijvoorbeeld de operationele of kortlopende huurovereenkomst, waarbij u alleen de “huurder” bent. Het feit dat u de economische bezitter van een huurauto bent betekent dat u de aankoop van de auto op uw balans kunt opnemen. Deze kosten kunt u gedurende de leaseperiode jaarlijks afschrijven .

Wat zijn de nadelen van financial lease?

Leasen heeft niet alleen voordelen. U betaalt eerst rente over het bedrag per maand. Ook u loopt als huiseigenaar risico op schade. Is de restwaarde anders dan verwacht? Dan betaal je deze met je eigen portemonnee. 

Bij financial lease bent u ook verantwoordelijk voor de kosten van verzekering, onderhoud en reparatie. Dit zijn alle kosten die niet opgenomen zijn in het leasecontract. Het kan echter ook als een voordeel worden beschouwd. Op deze manier betaalt u dus alleen de kosten die er echt zijn. Ook heeft u vrije keuze in verzekering en bij welke garage u de auto eventueel laat nakijken of repareren bij schade. 

Leaseauto’s of bedrijfsauto’s verschijnen als schuld op uw balans. Bij andere leasevormen (zoals operationele leases) is dit niet het geval. Dit kan worden gezien als een nadeel van de vorm van financiële leasing, zoals het zijn van een ondernemer of zzp’er.

Ten slotte is voortijdige beëindiging van het contract over het algemeen niet mogelijk. Het heeft dus minder flexibiliteit dan andere opties.