Welke voordelen levert wagenpark telematica op?

Welke voordelen levert wagenpark telematica op?

31 augustus 2022 0 Door Brian

Voor veel logistieke bedrijven is het hebben van een goed wagenpark erg belangrijk. Goed inzicht in de verschillende bestuurders en de voertuigen kan helpen bij het efficiënt inrichten van de bedrijfsprocessen. Hiervoor is veel informatie nodig. Telematica kan enorm helpen bij het inzicht krijgen in de verschillende voertuigen en de bestuurders. Door de verbeterde technologie is wagenpark telematica vrijwel niet meer weg te denken. Het komt met vele voordelen die je op geen andere manier kan krijgen.

Wat houdt telematica in?

Telematica is een manier van informatie overdragen met behulp van telecommunicatie. Telematica is het proces van informatie overbrengen door middel van een telecommunicatienetwerk. Data wordt hierbij vertaald naar bruikbare informatie. De telecommunicatie wordt steeds beter waardoor er steeds meer informatie uitgewisseld kan worden in een korte tijd. Telematica wordt vaak gebruikt bij het beheren van commerciële wagenparken. Bij telematica worden trackingapparaten aangebracht aan voertuigen. Door dit te doen is het mogelijk om gedetailleerde informatie over de voertuigen in wagenparken te krijgen. Het trackingapparaat kan veel informatie verzamelen als de locatie van het voertuig, maar ook het rijgedrag en de snelheid van een bestuurder. Het is dus een handig middel om veel informatie over de voertuigen in een wagenpark te verzamelen. De data kan vervolgens overzichtelijk weergegeven worden.

Voordelen van telematica

Het gebruiken van telematica heeft veel voordelen voor een wagenpark. Zo verhoogd het bijvoorbeeld de productiviteit. Met live data over de bestuurder kan er gecommuniceerd worden wat de beste route is om af te leggen. Er kan rekening gehouden worden met eventuele files en slechte weersomstandigheden. Zo kunnen mogelijk gevaren vermeden worden en altijd de snelste route genomen worden. Door steeds de beste route te nemen kan er ook flink wat brandstofkosten bespaard worden. Met de live locatie kan er gekeken worden waar er wordt getankt en hoe zuinig een bestuurder rijdt. Afhankelijk van de resultaten kan het gedrag van de bestuurder veranderd worden. Ook hoef je hierdoor minder onderhoudskosten te maken. Met efficiënte routes hoeft er minder lang gereden worden waardoor de componenten van een voertuig minder snel versleten raken. Kijk voor meer voordelen op MooveConnectedMobility.com.