WERELDPREMIERE: AUTOMOBILI PININFARINA ONTHULT BATTISTA ANNIVERSARIO

WERELDPREMIERE: AUTOMOBILI PININFARINA ONTHULT BATTISTA ANNIVERSARIO

3 maart 2020 0 Door Ilonka

  • De Battista Anniversario is het ultieme voorbeeld van de krachtigste legale Italiaanse straatauto ooit gemaakt 
  • Slechts vijf Battista’s Anniversario worden gebouwd, prijs vanaf € 2,6 miljoen 
  • De Battista Anniversario komt in een unieke, op de geschiedenis van Pininfarina gebaseerd, kleurschema 
  • Met nieuwe gesmede aluminium wielen en prestatiegerichte banden neemt de topsnelheid toe tot 350 km/h 
  • Niet meer dan 150 Battista-hypercars, inclusief vijf Anniversario’s, alle met de hand vervaardigd in Italië, gaan naar verwachting eind 2020 in productie 
  • Volledige reeks nieuwe Battista Anniversario-afbeeldingen te downloaden op de website 
  • Nieuwe filmserie #BattistaComingToLife laat elk aspect zien van het nieuwe hypercar-ontwikkelingsprogramma: www.youtube.com

Utrecht, 2 maart 2020 – Automobili Pininfarina geeft met de Battista Anniversario invulling aan ’s werelds eerste luxe en volledig elektrische hyper-GT. De Battista Anniversario viert 90 jaar Battista ‘Pinin’ Farina als legendarisch ontwerphuis tevens carrosseriebouwer. Bovendien is het model de krachtigste sportwagen die ooit in Italië is ontworpen en gebouwd.

De Battista Anniversario wordt met de hand vervaardigd in Cambiano, Turijn, waar Pininfarina zijn designcentrum en hoofdkantoor heeft. Er worden er slechts vijf gemaakt, elk met een prijs van € 2,6 miljoen, waardoor de Battista Anniversario een van de meest exclusieve auto’s ter wereld is.

Michael Perschke, CEO, Automobili Pininfarina: “Al 90 jaar loopt de naam Pininfarina voorop als het gaat om design en prestaties van auto’s, en de Battista geeft deze waarden perfect weer. Deze ultieme creatie van de Battista, de Anniversario, brengt alles samen waar het merk in het verleden voor heeft gestaan en waar we naar streven in de toekomst. Met dit model wordt een nieuw hoogtepunt gecreëerd als het gaat om duurzame en luxueuze elektrische auto’s.”

Paolo Pininfarina, voorzitter, Pininfarina SpA: “Mijn grootvader had altijd de visie dat er ooit een opzichzelfstaande reeks auto’s van het merk Pininfarina zou zijn. De Battista Anniversario, zo genoemd vanwege het 90-jarige bestaan van de carrozzeria die hij begon, is een glorieuze manier om ons verleden te verbinden met de toekomst van het autorijden.”

Lees tip:  Sloop onderdelen kopen

De Battista Anniversario biedt een extra niveau van dynamische mogelijkheden, is een op maat gemaakte en qua kleurstelling op het verleden geïnspireerde, jubileumuitvoering. Elk van de vijf Anniversario’s is afgewerkt in een combinatie van drie kenmerkende kleuren: Bianco Sestriere, de nooit eerder geziene Grigio Antonelliano en de kenmerkende Iconica Blu van Automobili Pininfarina. Bekwame ambachtslieden in Cambiano hebben een aantal weken nodig om elke auto met de hand te spuiten, waarbij de afwerking laag voor laag en kleur voor kleur wordt opgebouwd. De carrosserie wordt drie keer gedemonteerd en opnieuw in elkaar gezet, zodat de biezen in de drie verschillende kleuren rechtstreeks en met de hand op de carrosserie kunnen worden geverfd.

Luca Borgogno, Chief Design Officer, Automobili Pininfarina: “De Battista Anniversario beschikt over een van de meest complexe lakken ter wereld. Het proces om tot een dergelijke afwerking te komen, lijkt op het werk van een grote kunstenaar die een oude meester voltooit. Het resultaat is meer dan alleen een visueel kunstwerk. Het design, gecombineerd met ultieme prestaties, resulteert in een echte Pininfarina: de schoonheid van kracht en de kracht van schoonheid.”

De Battista Anniversario is uitgerust met het ‘Furiosa’-pakket, nu beschikbaar voor elke Battista. Het pakket bestaat uit een aangepaste koolstofvezel splitter, zijpanelen en diffusor. Exclusief voor de Anniversario zijn deze delen afgewerkt in twee kleuren: een combinatie van zichtbaar koolstof en koolstof in Iconica Blu met strepen in Bianco Sestriere. Naast de exclusieve kleurstelling zijn een op maat gemaakte achtervleugel, aerodynamische flappen  en andere op maat gemaakte details uniek voor de Battista Anniversario. De aerodynamische verbeteringen uit het Furiosa-pakket leveren een verhoogde downforce en grotere stabiliteit bij hogere bochtsnelheden en een betere dynamische balans.

Lees tip:  Stap voor stap zelf de uitlaat vervangen

De rijdynamiek van de Anniversario wordt verder aangescherpt door vermindering van het onafgeveerde gewicht met bijna 10 kg dankzij nieuwe, gesmede aluminium wielen met centrale wielmoer. De achterwielen meten nu 21-inch. De speciale banden met de nieuwe wielen zorgen voor een topsnelheid van 350 km/h. De ‘Impulso’-wielen zijn als optie leverbaar voor de Battista.

Verdere maatwerkopties zijn de unieke stoelen van de Anniversario, afgewerkt in duurzaam vervaardigd zwart leer en zwart Alcantara. Bovendien is de limited-edition hypercar voorzien van een gegraveerde plaat op het chassis, gesigneerde koplampen, ‘Anniversario’-aanduiding op de zijvleugels, zwart geanodiseerde deurpanelen met een eerbetoon aan de oprichting van Carrozzeria Pinin Farina in 1930, ‘Pininfarina 90′-logo’s , en een speciaal gegraveerde plaatje tussen de stoelen.

De Anniversario deelt zijn techniek met de Battista. De koolstofvezel monocoque en carrosserie vormen de sterke ruggengraat van de hyper GT. Hij wordt aangedreven door vier elektromotoren goed voor 1.900 pk en een koppel van 2.300 Nm. De krachten worden verdeeld over de vier wielen door een geavanceerd torque vectoring-systeem. Dit levert prestaties die vooralsnog onbereikbaar zijn in elke legale sportwagen met verbrandingsmotor. De auto is sneller dan een huidige Formule 1 auto en sprint in ongeveer twee seconden van 0 naar 100 km/h. De acceleratie van 0 naar 300 km/h kost minder dan 12 seconden.

Deze prestaties worden bereikt samen met een emissievrije actieradius van meer dan 500 km, dankzij de 120 kWh-accu die laag in de auto, in een sterk T-vormig koolstof frame is gemonteerd.

De Battista Anniversario wordt onthuld, terwijl de dynamische testfase van de Battista plaatsvindt met nu al indrukwekkende resultaten: prototypen van de aandrijflijn behalen nu al 80% van hun prestaties, met verdere tests gepland door de legendarische coureur Nick Heidfeld, nu testrijder van Automobili Pininfarina.

Lees tip:  Doe-het-zelvers: Waarom een gereedschapskist je beste vriend is

Nick Heidfeld: “Ik heb de snelste straat- en raceauto’s ter wereld bestuurd. Ik heb nog nooit iets gereden dat zo krachtig is als de Battista. De Battista is sneller dan veel raceauto’s, maar het is geen pure racemachine. Rijdbaarheid onder alle situaties is de primaire focus. We zullen ons nu richten op het testen en ontwikkelen van Battista om een auto te leveren die vooroploopt als het gaat om technologische mogelijkheden en innovatie.”

In de zomer van 2020 krijgt een zeer beperkt aantal potentiële klanten de mogelijkheid om de prestaties van de Battista te ervaren tijdens speciale rijevenementen die over de hele wereld worden gehouden. In totaal zullen niet meer dan 150 Battista-hypercars, waaronder vijf Battista’s Anniversario, met de hand worden vervaardigd in Italië. De eerste auto’s zullen naar verwachting eind 2020 aan de eerste klanten worden geleverd.