Zelf een auto accu vervangen

Zelf een auto accu vervangen

24 augustus 2020 0 Door Brian

Een accu is een vitaal onderdeel van je auto. Bij de oudere auto’s zorgt de accu voor onder andere de startprocedure, maar hoe nieuwer de auto, hoe meer systemen er afhankelijk zijn van de accu van de auto. Als je accu het niet meer doet, of leeg is, wil je dan ook dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost. Helaas kun je niet altijd meteen bij de garage terecht. Waarom zou je het vervangen dan niet zelf doen? Wij leggen je uit hoe je zelf je auto accu vervangt.

Koop eerst een nieuwe accu

Allereerst is het zaak om een nieuwe accu te kopen. Tegenwoordig kun je dit met gemak online doen en wordt de nieuwe accu de volgende dag al thuisbezorgd. Ideaal, want zo hoef jij je auto niet te lang te laten staan. Bij het uitzoeken van een nieuwe accu is het belangrijk dat je er een kiest die geschikt is voor jouw auto. Wat zijn de afmetingen van de accu die er nu in zit? Wat voor soort accu zit er nu in? Is het een AGM accu of een gel accu? Daarnaast is het ook verstandig om te kijken naar de accu capaciteit. Zo voorkom je dat je een accu bestelt die toch niet presteert zoals je dat in gedachten had.

Koppel de oude accu los

Als jij de nieuwe accu binnen hebt gekregen, is het tijd om de oude accu uit de auto te halen. Zorg er voor dat je dit met beleid doet, want je wilt geen schok krijgen of je auto beschadigen. Het is daarom belangrijk dat je zorgt dat het contact volledig is uitgeschakeld en de sleutel uit het contact is. Vervolgens is de eerste stap om de min pool los te halen. Deze herken je aan een min symbool of een zwarte kabel. Zodra de min pool los is, kun je ook de plus pool loshalen. Deze heeft vaak een plus symbool en/of een rode kabel. Als de polen los zijn, dien je de accu zelf nog los te halen van de auto. Dit gaat vaak met een klem of beugel. Doe dit met beleid, want de nieuwe accu dient hier ook weer mee bevestigd te worden!

Lees tip:  Een koelwagen shortleasen: wat is er mogelijk?

Monteer de nieuwe accu

Het monteren van de nieuwe accu gaat eigenlijk precies omgekeerd ten opzichte van de oude accu. Zet de accu eerst in de klem of beugel. Sluit vervolgens eerst de plus pool aan en daarna pas de min pool. Jouw nieuwe accu is nu geplaatst! Houd er wel rekening mee dat bij het vervangen van een accu de stroom van alle systemen wordt gehaald. Bedenk dus van tevoren of je beveiligingscodes voor bijvoorbeeld de radio nodig hebt en deze nog kunt vinden.