Zo vervang je de schokdempers van je auto

Zo vervang je de schokdempers van je auto

30 april 2020 1 Door Brian

Schokdempers hebben een belangrijke functie in de auto. Zonder deze veren zou het rijden behoorlijk wat minder soepel en plezierig gaan! Zeker voor het maken van lange afstanden met de motor of met de auto is het dan ook belangrijk dat je dempers in goede conditie zijn.

Schokdempers vangen veel klappen op – letterlijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er slijtage op kan treden. De afdichting van de cilinder neemt af, en kleppen verslijten. Tijdens de apk-keuring worden de schokdempers dan ook altijd gecontroleerd.

Is de conclusie dat de schokdempers vervangen moeten worden? Dat kun je beter niet zelf doen: het is echt een klus voor de specialist. Wie het toch zelf doet kan besparen op kosten, maar heeft wel specialistische apparatuur nodig. Hier lees je hoe dat in zijn werk gaat.

Een schokdemper monteren

Het monteren van een nieuwe schokdemper begint met het verwijderen van de oude demper. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je een nieuwe schokdemper klaar hebt liggen van goede kwaliteit.

Wielen verwijderen

Voordat je de schokdemper kunt vervangen, moet de auto opgekrikt worden. Uiteraard moet dat op een veilige manier gebeuren. De eerste stap is vervolgens om het wiel los te draaien. De schokdemper zit namelijk achter het wiel.

Verwijderen van de oude schokdemper

De schokdemper zit vast aan het wiel om de ergste schokken van de auto op te kunnen vangen. Om hem los te maken, moeten de twee schroeven die hem op zijn plek houden worden verwijderd. Tot slot moet de veerpootlager los worden gemaakt. De schokdemper komt nu los van de carrosserie.

Lees tip:  Op fietsvakantie? Lees deze tip

Om de demontage makkelijker te maken is het overigens aan te raden om de omliggende onderdelen te verwijderen. Welke dat zijn, hangt af van de auto. Het gaat vaak om de remslang, de ABS-sensor en de remklauw.

Verwissel de schokdemper

Nu alle onderdelen losgemaakt zijn, kan de schokdemper worden vervangen. Daarbij is wel van belang dat de veer gespannen wordt. Hiervoor is specialistisch gereedschap nodig. Is de veer eenmaal goed geïnstalleerd en gespannen, dan kan alles weer in omgekeerde richting in elkaar gezet worden.

Laat je schokdempers controleren

Schokdempers moeten goed werken. De meeste mensen kunnen daar zelf niet veel aan doen, behalve dan de auto te ontlasten door rustig te rijden en goed af te remmen bij verkeersdrempels. Daarom is van extra belang dat je regelmatig een controle laat uitvoeren! Blijkt dat de schokdemper aan vervanging toe is, dan gebeurt dat volgens bovenstaande stappen.