De voordelen en nadelen van elektrisch rijden

De voordelen en nadelen van elektrisch rijden

16 april 2018 Uit Door Ilonka

Er wordt steeds meer gesleuteld aan vormen van elektrisch rijden. De ontwikkelingen gaan als een dolle en het toekomstbeeld is dan ook dat we over een aantal jaar allemaal overstappen. Er wordt zelfs gesproken van gratis voorzieningen voor elektrisch rijden. Klinkt allemaal heel spannend en interessant, maar wat betekent het eigenlijk om elektrisch te rijden? Is het allemaal zo mooi als ze ons doen geloven? Of kleven er ook wat nadelen aan vast? Wij gingen op onderzoek uit en doken in het wereldje van elektrisch rijden.

Voordelen elektrisch rijden

  • Fiscale voordelen: dit is voor veel mensen de doorslaggevende factor om elektrisch te gaan rijden. Zo betaal je geen aanschafbelasting en geen wegenbelasting.
  • Mannentips besteedde hier al eerder aandacht aan, maar we noemen het toch nog een keer: bij elektrisch rijden betaal je veel minder aan onderhoud en energieverbruik. Als je je auto wilt opladen op een oplaadpunt, zal dit een stuk goedkoper zijn dan een tank benzine.
  • Je draagt bij aan minder geluidsoverlast: elektrische auto’s maken aanzienlijk minder geluid dan ‘gewone’ auto’s.
  • Je rijdt op duurzame energie: hierbij help je ook nog eens de overgang van de fossiele brandstoffen naar duurzame bronnen. Op mannenenzo lees je meer over het combineren van duurzaam leven en autorijden.

Nadelen van de elektrische auto

  • Nog niet voldoende oplaadpunten: het is erg lastig als je continue vooruit moet plannen waar je je auto oplaadt. Er zijn immers nog maar weinig oplaadpunten in Nederland. Ook in het buitenland zie je vrijwel geen oplaadpunten. Op vakantie gaan met je elektrische auto zit er dan ook niet snel bij.
  • De aankoopprijs ligt nog steeds hoog: ondanks de belastingvoordelen is het aanschaffen van een elektrische auto nog steeds erg duur.
  • Niet veel mensen beschikken over zonnepanelen: veel mensen met een elektrische auto, willen deze zelf op kunnen laden met zelfopgewekte energie. De aanschaf van zonnepanelen is best wel duur en niet iedereen beschikt hierover. Als je echt duurzaam wilt leven is dit eigenlijk wel een must.
Lees tip:  Nederlands kabinet: In 2030 alleen nog elektrische auto’s