Elektrisch rijden: hoe doet de elektrische auto het in Nederland?

Elektrisch rijden: hoe doet de elektrische auto het in Nederland?

30 januari 2020 0 Door Richard de Jong

Elektrisch rijden is nu eindelijk door aan het breken in Nederland. Dit heeft mede te maken met het feit dat de benzine- en dieselauto op de zwarte lijst zijn beland. Waar de verkoop van elektrische auto’s in 2018 maar 6% bedroeg van het totaal aantal verkochte auto’s, is de verkoop van de elektrische auto in 2019 goed voor 15%. Maar hoe komt dit?

Elektrisch rijden in de lift, met Tesla voorop

De EV die het meest verkocht werd in 2019 is nog steeds de Tesla. In Nederland werden er meer dan 12.000 keer het Tesla Model 3 verkocht in dit jaar. Deze verkoopcijfers brengen het totaal aantal Model 3 die in Nederland rondrijden op ongeveer 30.000. De verkoop van deze Tesla’s draagt bij aan het beeld dat elektrisch rijden in de lift zit. Omdat in 2020 de aanschaf van een elektrische auto financieel minder aantrekkelijk is, werden er op de valreep in december 2019 nog 17.000 volledig elektrische auto’s meer verkocht dan in het jaar ervoor. In contrast werden er in diezelfde maand 565 minder hybride auto’s verkocht ten opzichte van het jaar ervoor. We kunnen hierdoor stellen dat de elektrische auto niet alleen terrein wint ten opzichte van zijn fossiele tegenhanger, maar ook de hybride variant. 

Elektrisch rijden wordt een handje geholpen

Niemand kijkt op van de terreinwinst van het elektrisch rijden. De overheid stimuleert het volledig elektrisch rijden en zorgt onder meer voor meer bekendheid. Daarnaast wordt er door de auto industrie ook voldoende budget gewijd aan het creëren van nieuwe elektrische automodellen. Hierdoor komen er modellen op de markt die ook voor het modale gezin te betalen zijn. Tevens stijgen ook het aantal laadpalen in Nederland waardoor opladen makkelijker wordt gemaakt. Dit alles zorgt ervoor dat elektrisch rijden steeds aantrekkelijker wordt. 

Lees tip:  Het gebruik van laadpalen