Gebruik elektrische car2go in jaar verdubbeld in Europa

Gebruik elektrische car2go in jaar verdubbeld in Europa

7 maart 2017 Uit Door Ilonka

Elektrisch autodeelconcept draagt bij aan doelstelling Amsterdam uitstootvrij 2025

Utrecht/Stuttgart, 7 maart 2017 – Het gebruik van het elektrische autodeelconcept car2go is het afgelopen jaar verdubbeld in Amsterdam, Stuttgart en Madrid, de steden waar car2go een volledige elektrische vloot aanbiedt.

In Nederland maken 43.000 Amsterdammers gebruik van 340 elektrische auto’s die overal gratis in de stad geparkeerd kunnen worden, dit gebeurt in onze hoofdstad zo’n 1.600 keer per dag. car2go telt nu 275.000 leden in de steden Amsterdam, Stuttgart en Madrid, de steden met een volledig elektrisch aanbod. Leden hebben samen 13.000 elektrische smart fortwo’s tot hun beschikking die ze gemiddeld 10.000 keer per dag gebruiken.

Hierdoor draagt het grootste elektrische autodeelconcept ter wereld een steeds grotere bijdrage aan het schoonhouden van steden, ook Amsterdam dat in 2025 uitstootvrij moet zijn. “Een succesvol elektrisch autodeelconcept heeft niet alleen een gunstig effect op de luchtkwaliteit van een stad; bewoners worden ook gestimuleerd om na te denken over autogebruik en -bezit wat ook een positief effect heeft op verkeers- en parkeerproblemen van een stad”, aldus Margaretha Gerrits, Location Manager car2go Nederland.

Amsterdam kan leren van milieuzone Madrid en Stuttgart
Madrid en Stuttgart zijn een schoolvoorbeeld als het gaat om hoe car2go een bijdrage levert als een stad besluit milieumaatregelen te nemen en auto’s uit het centrum te weren. In december 2016 legde Madrid bijvoorbeeld haar bewoners een rijverbod op in verband met te grote luchtverontreiniging van de binnenstad. De elektrische auto’s van car2go bleven wél toegestaan. Het ledenaantal en gebruik groeide die dag drastisch omdat bewoners dankzij car2go wel nog flexibel en mobiel waren in hun hoofdstad.

Lees tip:  Elektrisch rijden: de voor- en nadelen

In Stuttgart gebeurde hetzelfde. Als de weersomstandigheden verontreiniging veroorzaken, verplicht de stad haar bewoners om gebruik te maken van alternatieve vormen van vervoer. Tijdens deze zogeheten alarmerende fijnstofperioden kunnen car2go’s zelfs worden gehuurd tegen een gereduceerde minuutprijs waardoor car2go ook hier ziet dat het ledenaantal en gebruik op die dagen flink toeneemt.

Milieudoelstelling Amsterdam dichterbij met meer ambassadeurs elektrisch rijden
In Amsterdam is car2go al vijf jaar bezig om bewoners te enthousiasmeren vaker voor elektrisch rijden te kiezen naast andere vormen van vervoer zoals de fiets, openbaar vervoer of de eigen auto. Margaretha Gerrits: “Amsterdam is een inspirerend voorbeeld, omdat met 2.600 laadpunten de elektrische infrastructuur goed is. Daarnaast staan Nederlanders open voor innovatie, waardoor car2go hier snel is geadopteerd.”

Gratis parkeren binnen centrumring Amsterdam trekt nieuwe leden aan
car2go heeft tot doel om elektrisch autodelen zo gemakkelijk en aantrekkelijk mogelijk te maken. Gerrits: “Bewoners hebben met behulp van onze app altijd een auto tot hun beschikking die ze overal kunnen huren, openen en ook gratis kunnen parkeren in het werkgebied wat onder meer de hele binnenring van Amsterdam omvat. Overal binnen het werkgebied kan geparkeerd en uitgelogd worden, wat enkele ritjes ook mogelijk maakt. Leden betalen een vaste minuutprijs voor het gebruik en lidmaatschap is gratis. Ook zetten we gamification in om autorijders te stimuleren ook auto’s met een lagere batterij te reserveren en op te laden na hun rit. Hier kunnen gratis rijminuten mee verdiend worden.”

Olivier Reppert, CEO van de car2go Group voegt eraan toe: “Elektrisch rijden zal alleen een blijvertje zijn als we leden kunnen blijven overtuigen en inspireren om elektrische voertuigen te gebruiken”. Daarom moet de drempel om het te gebruiken zo laag mogelijk zijn, is de overtuiging van car2go.

Lees tip:  Laadpaal thuis: de voors en tegens

Doorbraak elektrisch rijden door car2go
car2go gelooft in het principe ‘learning by driving’. Zo willen zij een essentiële rol spelen in de doorbraak van elektrisch rijden onder consumenten om zo de luchtverontreiniging in steden te verminderen, zo ook in Amsterdam.